Τραγανό σουβλάκι χταποδιού με σάλτσα πορτοκάλι από τον μοναδικό Άκη Πετρετζίκη!

Ένα λαχταριστό σουβλάκι χταπόδι από τον Άκη μας!

Συστατικά
3 κρεμμύδια
100 ml λευκό κρασί
5-6 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 κιλό χταπόδι (πλοκάμια)
Για τη σάλτσα

450 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βράζουμε το χταπόδι με το κρασί, το ξίδι και το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν προσθέτουμε αλάτι.
Όταν είναι έτοιμο σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό σε ένα μπολ και το χταπόδι μόνο του ξεχωριστά.
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες φέτες 5 εκ. και τα περνάμε σε καλαμάκια (σουβλάκι).
Καίμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το χταπόδι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μέχρι να κάνει κρούστα και από τις 2 πλευρές.
Ρίχνουμε τον ζωμό από το βράσιμο και αφήνουμε να καραμελώσει το χταπόδι.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα πορτοκάλι.
Για τη σάλτσα πορτοκάλι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον χυμό πορτοκάλι με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί και να κατέβει στο μισό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα βαλσάμικο και την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σερβίρουμε ζεστή μαζί με τα καλαμάκια χταποδιού.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ