Αλέξης Τσίπρας: «Θα είναι εις βάρος της Τουρκίας αν εκμεταλλευθεί ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν»

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου αναφορικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Με απώτερο στόχο να μην αναδειχθεί η υπόθεση σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο -τουλάχιστον με «ευθύνη» της Ελλάδας- η κυβέρνηση θα αναμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Σε ετοιμότητα ο Αλέξης Τσίπρας για επικοινωνία, εάν κριθεί αναγκαίο, με τον Ταγίπ Ερντογάν είτε με τον Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Τσίπρας: Αδιέξοδη η όποια σκέψη εκμετάλλευσης για άλλους σκοπούς συνήθους μεθοριακού συμβάντος

«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.


Να μην μετατραπεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο

Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. 

Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.

Για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον τούρκο ομόλογό του, Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ