4+1 μαγικοί τρόποι για να σταματήσεις να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου

Όλοι κάνουμε λάθη... Όλοι έχουμε πάρει λάθος αποφάσεις σε κάποια φάση της ζωή μας.

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, αλλά το πώς χειρίζεσαι τις λάθος επιλογές παίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον σου. Δεν μπορείς να «μαστιγώνεις» συνεχώς τον εαυτό σου για τα λάθη που έκανες ή να μένεις κολλημένη στο παρελθόν. Πώς μπορείς λοιπόν να σταματήσεις να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου;

Αξιολόγησε την κατάσταση

Γιατί πήρες τη συγκεκριμένη απόφαση; Σκέψου γιατί το έκανες εξαρχής και τι μπορείς να μάθεις από αυτή την εμπειρία. Αν πρέπει να καταπιείς τον εγωισμό σου και να ζητήσεις συγνώμη για τις πράξεις σου, τότε κάντο. Αν χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό, τότε δεσμεύσου στο να προσπαθήσεις να αντιστρέψεις την κατάσταση. Αν όμως δεν μπορεί να διορθωθεί, προχώρα στο επόμενο βήμα.

Δες τα πράγματα σε βάθος

Για να σταματήσεις να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου, θα πρέπει να εμβαθύνεις σε μία κατάσταση. Εάν δεν μπορείς να δεις καθαρά, ζήτα από κάποιον να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στη σωστή προοπτική, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθούν να δεις τα πράγματα από μία καλύτερη οπτική γωνία:

Ποια είναι η συνέπεια των ενεργειών μου;

  • Ποιον έχει επηρεάσει αυτό;
  • Τι πρέπει να εξετάσω τώρα;
  • Τι πρέπει να κάνω τώρα;
  • Χρειάζομαι βοήθεια από κάποιον, ή είναι κάτι που μπορώ να αντιμετωπίσω μόνος μου;
  • Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου

Ο μόνος τρόπος για να μάθεις από τα λάθη σου και να τα μετατρέψεις σε θετικές εμπειρίες είναι να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει σε μία μέρα. Χρειάζεται εξάσκηση και χρόνος για να αλλάξεις τον παλιό τρόπο σκέψης σου, αντί να εστιάζεις στο άσχημο αποτέλεσμα των επιλογών σου, σκέψου πώς μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις την κατάσταση και πράξε ανάλογα.

Άλλαξε την συμπεριφορά σου

Δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά αν δεν αλλάξεις άμεσα την συμπεριφορά σου. Έτσι, αν αντιμετωπίσεις μία ανάλογη κατάσταση με αυτή του παρελθόντος, στην οποία πιθανότατα να έκανες μία λάθος επιλογή, θα μπορείς να πεις «όχι» με δύναμη και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι έκανες το σωστό, σύμφωνα με την tsemperlidou.gr.

Μάθε από αυτό και προχώρα μπροστά

Όταν οι άνθρωποι «μαστιγώνουν» συνεχώς τον εαυτό τους, δεν μαθαίνουν ούτε κερδίζουν τίποτα. Αν θέλεις να σταματήσεις, μάθε από τα λάθη σου και δεσμεύσου να προχωρήσεις μπροστά με θετική διάθεση.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις παλιές συνήθειες και συμπεριφορές, ειδικά όταν αφορούν τον ίδιο σου τον εαυτό. Η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση όμως απαιτούν χρόνο και καθημερινή εξάσκηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ