Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για ελληνοτουρκικά - Η αναμονή προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα

Η συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σκιά της σύλληψης και κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών καθώς και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στο Καστελόριζο θα πραγματοποιοηθεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού συμβούλιου.

Η ανησυχία της Αθήνας για την εξέλιξη της υπόθεσης των ελλήνων στρατιωτικών, με την κωλυσιεργία, το θέμα των κινητών τηλεφώνων, αλλά και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου είναι έκδηλη, καθώς υπάρχει φόβος ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για κατασκοπεία, ωστόσο έχουν επιλεγεί χαμηλοί τόνοι απέναντι στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς για το θέμα, στον απόηχο της δήλωσής του ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από αυτό, και να μην μετατρέπει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό, νομικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής προς το παρόν. Το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία θα θέσει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, με τους τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα. Δεν απέκλεισε πάντως η Άγκυρα να χρησιμοποιεί το περιστατικό σαν μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ένταση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω, τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ