Αποκλ.: Βαγγέλης Τσουρλάκης: Τα χειροποίητα πλακάκια του - έργα τέχνης- «πετούν» από το Ρέθυμνο & πλακοστρώνουν ακόμη και το Ντουμπάι ! (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Ο  Βαγγέλης Τσουρλάκης, τόνισε ότι τα πλακάκια του είναι 1000% "Made in Greece" ! Μονάδα παραγωγής στην Κρήτη και οι πρώτες ύλες ελληνικές! Κινητήρια δύναμη  είναι  το πάθος του γι' αυτή τη δουλειά, και η ικανοποίηση του είναι τεράστια όταν βλέπει το τελικό αποτέλεσμα που τον κάνει να "λάμπει ολόκληρος"

Ότι κι αν ξέρετε για τα πλακάκια, θα το ξεχάσετε μόλις δείτε τα μοναδικά χειροποίητα τσιμεντοπλακάκια που κατασκευάζονται στο Ρέθυμνο της Κρήτης από την Tsourlakis Tiles. Δεν μπορείς παρά να ενθουσιαστείς και να εντυπωσιαστείς όταν δεις το μοναδικό design, τα υπέροχα σχέδια και χρώματα, τη εξαιρετική ποιότητα που τα διακρίνει. Ακόμη περισσότερο θα εντυπωσιαστείς όταν δεις έναν χώρο διακοσμημένο με τα πλακάκια της Tsourlakis Tiles. Ένα ολοκληρωμένο project.

 

H εξαιρετική δουλειά της ελληνικής εταιρείας Tsourlakis Tiles  η οποία κατασκευάζει υψηλής αισθητικής και design τσιμεντοπλακάκια και τα εμπορεύεται σε όλον τον κόσμο ξεχωρίζει.  Τα πλακάκια είναι χειροποίητα, κατασκευάζονται  ένα προς ένα ξεχωριστά, ο πελάτης έχει την ευχέρεια να παρέμβει στα χρώματα ή ακόμα και να ζητήσει custom σχέδια, ώστε να αποκτήσει ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Ζητήσαμε από τον κύριο Βαγγέλη Τσουρλάκη να μας πει την ιστορία αυτών των εξαιρετικών "έργων τέχνης" και δέχθηκε ευχαρίστως. Ο κος Τσουρλάκης, τόνισε ότι τα πλακάκια του είναι 1000% "Made in Greece" ! Μονάδα παραγωγής στην Κρήτη και οι πρώτες ύλες ελληνικές! Κινητήρια δύναμη για τον Βαγγέλη Τσουρλάκη είναι  το πάθος του γι' αυτή τη δουλειά, και η ικανοποίηση του είναι τεράστια όταν βλέπει το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως  μας είπε "όταν βλέπω ένα τελειωμένο project , μάλλον λάμπω ολόκληρος".  Αν ωστόσο έπρεπε να ξεχωρίσει κάποια project αυτά θα ήταν  το ξενοδοχείο Ekies all sences Resort στη Βουρβουρού , το Puppet cafe στην Κέρκυρα το εστιατόριο Nola Eastery and Social House στο Dubai και το καφέ – εστιατόριο Meliartos στην Ερμού. Η Tsourlakis tiles είναι η μόνη εταιρεία που έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές . Διαθέτει ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων στον κόσμο με απεριόριστη επιλογή χρωμάτων.  Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Τσουρλάκης, "Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία στα τσιμεντοπλακάκια , πολλά νεοκλασικά ,και στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο Εξωτερικό, έχουν επιρροές από την ελληνική ιστορία και μυθολογία".

 

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

 

O Βαγγέλης Τσουρλάκης
 

Πείτε μας το στόρυ πίσω από την δημιουργία της εταιρείας Tsourlakis Tiles Πώς φτάσατε μέχρι εδώ;

Ξεκίνησα από χόμπι και μεράκι στην αρχή , για δική μου προσωπική χρήση καθώς ήταν δυσεύρετα στον Ελλαδικό χώρο, ποιοτικά και καλά χειροποίητα πλακάκια.Μου πήρε χρόνο και πολλά πειράματα μέχρι να το τελειοποιήσω . Μετά ,για δική τους χρήση , ήθελαν και οι φίλοι μου, φίλοι φίλων , και κάπου εκεί ξεκίνησε και επαγγελματικά με αργά σταθερά βήματα, πολύ δουλειά ,αφοσίωση στην εξέλιξη του προϊόντος και στις ανάγκες του καταναλωτή .

 

Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Κάθε αρχή και δύσκολη .... αλλά δε θέλω να σταθώ σε αυτό καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας καινούργιας αρχής σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας.

Θέλω πολύ να σταθώ στο γεγονός , και να περάσω και ανάλογο μήνυμα , ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου υπήρξαν πολλές αστοχίες και στο τέλος της, ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω !! Σε αυτό το σημείο άρχισε να βγαίνει σωστό το προϊόν και λίγο αργότερα ξεκίνησε η παραγωγή του, όντας πλέον σίγουρος για τη λειτουργικότητα και την αντοχή του .

 

Εμείς λέμε την στήλη μας ''Made in Greece''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας προϊόν ή δημιούργημα;

1000% ! Μονάδα παραγωγής στην Κρήτη και οι πρώτες ύλες ελληνικές!

 

Τα τσιμεντοπλακάκια έχουν κυριαρχήσει στο χώρο της διακόσμησης τα τελευταία χρόνια, τα δικά σας μοιάζουν με έργα τέχνης. Ποια είναι η κινητήρια δύναμη και η έμπνευση που σας οδηγεί στην δημιουργία αυτών των υπέροχων πλακιδίων;

Γενικότερα τα τσιμεντοπλακάκια λόγω των σχεδίων τους μοιάζουνε με έργα τέχνης .Είναι μια δουλειά που απαιτεί πολύ επιμονή και εξειδικευμένους τεχνίτες , και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που οι συνεργάτες μου αποκαλούν μεταξύ τους, ο ένας τον άλλον , «καλλιτέχνη» .

Κινητήρια δύναμη είναι το πάθος μας για αυτή τη δουλειά βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα .Και η έμπνευση για τη δημιουργία των πλακιδίων προέρχεται από διάφορους παράγοντες αλλά κυρίως η φύση και η ιστορία των νεοκλασικών κτιρίων! Επίσης πολλά σχέδια, μας τα προσκομούν διάφοροι φίλοι και συνεργάτες .

 

Εκτός από το γεγονός ότι είναι χειροποίητα και έχουν υπέροχα σχέδια ποια χαρακτηριστικά κάνουν τα πλακάκια της Tsourlakis Tiles μοναδικά;

Πρώτα απ’όλα κάθε πλακάκι κατασκευάζεται εξατομικευμένα , ένα ένα στο χέρι με πολύ μεράκι και αγάπη .

Η Tsourlakis tiles είναι η μόνη εταιρεία που έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές . Διαθέτει ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων στον κόσμο με απεριόριστη επιλογή χρωμάτων. Αυτό τα κάνει μοναδικά !!!

 

Εκτός από μεράκι και φαντασία, που θέλει αυτή η εργασία, απαιτεί και τεχνογνωσία, η οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Πέρασε μέσα από την οικογένεια, παραδοσιακά;

Η τεχνογνωσία αποκτήθηκε σιγά σιγά , με δοκιμές και πολύ δουλειά.Έρευνα πάνω στα υλικά, ταξίδια στο εξωτερικό , μελέτη πάνω στο προϊόν και βέβαια επαφές με παλιούς μάστορες στην Ελλάδα οι οποίοι έδωσαν τις γνώσεις τους. Έτσι διατηρήθηκαν οι παλιές τεχνικές αλλά με βελτίωση της ποιότητας ,χάρη στην άριστη γνώση των νέων τεχνολογικών μεθόδων. Σαφώς βέβαια και υπήρχαν και κάποιες γνώσεις απ΄την οικογένεια, καθώς η κύρια ασχολία τους στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το κατασκευαστικό κομμάτι ( σίδερα, κατασκευές κτλ).

 

Αναλαμβάνετε εξ ολοκλήρου να διακοσμήσετε με τα πλακάκια σας, χώρους όπως μαγαζιά κτλ, εκτός από σπίτια;

Ναι, με μια μικρή διόρθωση παρακαλώ : Αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου την κατασκευή των πλακιδίων, ΟΜΩΣ , όπως ακριβώς επιθυμεί ο διακοσμητής ή ο αρχιτέκτονας να διακοσμήσει το έργο.

 

Πόσο μεγάλη είναι η ικανοποίηση σας όταν βλέπετε ένα project σας ολοκληρωμένο και ένα χώρο να «αλλάζει όψη» με τα μοναδικά πλακάκια σας;

Λίγο δύσκολο να το αποτυπώσω γραπτώς, αλλά αν ισχύει ότι τα συναισθήματα μας καθρεπτίζονται , ε, όταν βλέπω ένα τελειωμένο project , μάλλον λάμπω ολόκληρος (γέλια ) .

 

Υπάρχουν κάποια ολοκληρωμένα project, που σας κάνουν να "λάμπετε" λίγο περισσότερο;

Όλες οι δουλειές που έχουν γίνει με τα δικά μας τσιμεντοπλακάκια με κάνουν να λάμπω. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες θα έλεγα τις εξής :

Το ξενοδοχείο Ekies all sences Resort στη Βουρβουρού , το Puppet cafe στην Κέρκυρα το εστιατόριο Nola Eastery and Social  House στο Dubai και το καφέ - εστιατόριο Meliartos στην Ερμού

Ekies All Sences Resort
Puppet Cafe
Nola Eastery and Social House
Meliartos

Τα πλακάκια σας έχουν μια «ρετρό» αισθητική που είναι πολύ στη μόδα τελευταία. Σας φοβίζει η αλλαγή αυτής της τάσης της μόδας στο μέλλον ή θεωρείτε ότι ένα «έργο τέχνης» όπως είναι τα πλακάκια σας δεν επηρεάζεται από τις τάσεις της μόδας;

Σωστά , τα τσιμεντοπλακάκια είναι έργο τέχνης που σημαίνει ότι είναι και διαχρονικά . Η ποιότητα και το καλό γούστο δεν είναι ποτέ πρόσκαιρη μόδα !

Υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανακαίνιση νεοκλασσικού μέχρι και στη διακόσμηση ενός πολύ σύγχρονου έργου.

 

Ο πελάτης μπορεί να παρέμβει στα σχέδια και στα χρώματα που θα έχουν τα πλακάκια που θα παραγγείλει;

Όπως προείπα και παραπάνω , ο πελάτης αποφασίζει για το σχέδιο που θέλει και το χρώμα που του ταιριάζει . Όλα φτιάχνονται κατόπιν προτίμησης του .Μάλιστα υπάρχει και ειδική εφαρμογή στο site μας και σε τάμπλετ που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα τροποποιήσει ανάλογα .

 

Κάποιες σειρές από τα πλακάκια σας έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα, όπως «Οδυσσέας» και «Άρτεμις» αλλά και τα γεωμετρικά σχέδια που βλέπουμε σε άλλες σειρές είναι εμπνευσμένα από σχέδια της ελληνιστικής εποχής; Σας εμπνέει η ελληνική ιστορία και μυθολογία ή μέσω αυτών των σχεδίων θέλετε να δώσετε μια συνέχεια στην ελληνική παράδοση;

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία στα τσιμεντοπλακάκια , πολλά νεοκλασικά ,και στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο Εξωτερικό, έχουν επιρροές από την ελληνική ιστορία και μυθολογία . Η αλήθεια είναι πως τα ονόματα ήταν τυχαίο γεγονός καθώς προέρχονται από αγαπημένα μου πρόσωπα όπως την αδερφή και τον ανιψιό μου .

 

 

Εκτός από την ελληνική αγορά, δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό; Κάνετε εξαγωγές;

Εννοείται , ένας από τους κυρίους στόχους μας ήταν οι εξαγωγές και το πετύχαμε αυτό . Στο εξωτερικό οι αρχιτέκτονες γνωρίζουν και αγαπούν τα τσιμεντοπλακάκια γι’αυτό τα συναντάμε σε πολλά έργα .

Σε ποιες χώρες εξάγετε;

Εξάγουμε στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Την Ιταλία, την Ολλανδία , την Ελβετία, τη Γαλλία και την Γερμανία .

 

Σε μια εποχή κρίσης πόσο εύκολο είναι για μια εταιρεία σαν τη δική σας, που δεν παράγει τυποποιημένα προϊόντα αλλά πολύ ιδιαίτερα που ίσως έχουν μεγαλύτερο κόστος, να τα διακινήσει στην ελληνική αγορά;

 

Είναι πολύ δύσκολο , το ελληνικό κράτος δείχνει να είναι εναντίον των επιχειρήσεων τη σήμερον ημέρα , παρόλα αυτά συνεχίζουμε σε πείσμα των καιρών και δε το βάζουμε κάτω !

 

Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα; Πού ονειρεύεστε ότι θα φτάσει στο μέλλον η Τsourlakis Tiles;

Ανανεώνοντας τον εξοπλισμό μας και τα μέσα που μας κάνουνε γνωστούς στην Ελλάδα και στο το όνειρο μας για την Tsourlakistiles είναι να μεταφερθούμε σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και αναπτύξουμε υποκαταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προπαντός σε σημεία που εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας .

Photo Credits: Tsourlakis Tiles

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 1/3/2018

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ