Βραδυκαρδία: Καλό ή κακό- Σε ποια ηλικία είναι φυσιολογικό και πότε γίνεται επικίνδυνο;

Βραδυκαρδία σημαίνει ότι η καρδιά χτυπάει πολύ αργά.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας καρδιακός ρυθμός από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό, σε κατάσταση ηρεμίας, θεωρείται φυσιολογικός. Αν η καρδιά χτυπά με ρυθμό μικρότερο από 60 φορές το λεπτό, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει βραδυκαρδία.

Ένας αργός καρδιακός ρυθμός πολλές φορές είναι φυσιολογικός και μπορεί να είναι ένδειξη πολύ καλής φυσικής κατάστασης. Υγιείς νέοι ενήλικες και αθλητές έχουν συχνά καρδιακούς παλμούς λιγότερους από 60 παλμούς το λεπτό.

Σε άλλα άτομα, η βραδυκαρδία αποτελεί ένδειξη προβλήματος με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς δεν λειτουργεί σωστά ή ότι διακόπτονται τα ηλεκτρικά μονοπάτια της καρδιάς. Σε βαριές μορφές της βραδυκαρδίας, η καρδιά χτυπά τόσο αργά ώστε να μην μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού. Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Τι προκαλεί την βραδυκαρδία;

  • Η βραδυκαρδία μπορεί να προκληθεί από:
  • Αλλαγές στην καρδιά σαν αποτέλεσμα της γήρανσης.
  • Ασθένειες που προκαλούν βλάβη στο ηλεκτρικό συστήμα της καρδιάς. Αυτές περιλαμβάνουν νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, καρδιακή προσβολή, και λοιμώξεις όπως ενδοκαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα.
  • Καταστάσεις που μπορεί να επιβραδύνουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά. Για παραδείγματα όταν κάποιος έχει χαμηλό επίπεδο του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) ή όταν κάποιος έχει ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο αίμα, π.χ. μεγάλη συγκέντρωση καλίου.
  • Ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων  ή το έλεγχο της υψηλής πίεσης του αίματος, όπως π.χ. οι βήτα-αναστολείς, αντιαρρυθμικά, και η διγοξίνη.
     

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο αργός ρυθμός της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει:

  • Ζάλη ή λιποθυμία.
  • Δύσπνοια και δυσκολία άσκησης.
  •  Αίσθημα κούρασης.
  •  Πόνο στο στήθος ή ένα αίσθημα ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ή "φτερούγισμα".
  •  Σύγχυση ή προβλήματα συγκέντρωσης.
  •  Απώλεια των αισθήσεων, ένας αργός καρδιακός ρυθμός προκαλεί και πτώση στην πίεση του αίματος.
  • Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους είναι τόσο ήπια που νομίζουν ότι είναι απλώς αποτέλεσμα της γήρανσης.
  • Μπορείτε να μάθετε πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά μετρώντας τους παλμούς ανά λεπτό. Εάν δεν υπάρχει σφυγμός ή είναι αργός ή άνισος, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση βραδυκαρδίας;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει βραδυκαρδία κάνοντας μια απλή φυσική εξέταση, από το ιστορικό υγείας του ασθενούς, και από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG ή ECG). 
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, γι 'αυτό ενδείκνυται ως η καλύτερη εξέταση για βραδυκαρδία, σύμφωνα με το karagouniscardiology.com.

Επειδή η βραδυκαρδία πολλές φορές είναι παροδική, το τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα που γίνεται στο γραφείο του γιατρού, ίσως να μην παρέχει ενδείξεις βραδυκαρδίας, εκτός και εάν συμβεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Επομένως ίσως να χρησιμοποιηθεί φορητός (Holter) ηλεκτροκαρδιογράφος. Αυτή η ελαφριά συσκευή καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς για μια ημέρα ή και περισσότερο.
Επίσης γίνονται εξετάσεις αίματος για τυχόν άλλα προβλήματα που προκαλούν αργό καρδιακό ρυθμό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία της βραδυκαρδίας εξαρτάται από το τι είναι αυτό που την προκαλεί και τι άλλα συμπτώματα υπάρχουν. Αν η βραδυκαρδία δεν προκαλεί συμπτώματα, ο ασθενής συνήθως δεν υποβάλλεται σε θεραπεία.

Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, προκαλεί στην καρδιά αργό καρδιακό ρυθμό τότε μάλλον απαιτείται βηματοδότης. Ο βηματοδότης είναι μια συσκευή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διορθώνει τον χαμηλό καρδιακό ρυθμό. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είναι πιθανότερο να πάσχουν από έναν τύπο βραδυκαρδίας που να απαιτεί βηματοδότη.
Εάν κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές, προκαλεί αργό καρδιακό ρυθμό, αντιμετωπίζοντας αυτό το πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί και η βραδυκαρδία.
Εάν κάποιο φάρμακο προκαλεί την βραδυκαρδία, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση ή να συνταγογραφήσει διαφορετικό φάρμακο. Εάν είναι απαραίτητη η λήψη αυτού του φαρμάκου, τότε ίσως χρησιμοποιηθεί βηματοδότης.
Ο στόχος της θεραπείας είναι να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός, έτσι ώστε το σώμα να λαμβάνει το αίμα που χρειάζεται. Αν τυχόν σοβαρή βραδυκαρδία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Αυτά μπορεί είναι λιποθυμίες και τραυματισμοί από λιποθυμία, καθώς και επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατο.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για βραδυκαρδία;

Η βραδυκαρδία είναι συχνά το αποτέλεσμα κάποιας άλλης καρδιακής πάθησης, οπότε πρέπει να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, ώστε να προλάβετε και την εμφάνιση της βραδυκαρδίας. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Τη χοληστερόλη σας.
  • Να έχετε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε αλάτι.
  • Να ασκήστε τακτικά με την καθοδήγηση ιατρού.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ.
  • Να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.
  • Τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Οι άνθρωποι που έχουν βηματοδότη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γύρω από ισχυρά μαγνητικά ή ηλεκτρικά πεδία, όπως π.χ. οι μαγνητική ράβδοι που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ