Αυτές είναι οι αιτίες που προκαλούν καταπόνηση των ματιών - Τι πρέπει να προσέξουμε;

Η καταπόνηση των ματιών είναι ένα σύμπτωμα που αισθάνονται οι άνθρωποι, όταν τα μάτια τους κουράζονται και αρχίζουν να τους ενοχλούν.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το μόνο που θέλουν όταν κουραστούν τα μάτια τους είναι να πάνε για ύπνο, καθώς αισθάνονται εξαντλημένοι.

Κάποιες φορές η καταπόνηση των ματιών μπορεί να φέρει πονοκέφαλο ή ζαλάδα.

Ας εξερευνήσουμε τις πολλές διαφορετικές αιτίες αυτής της δυσφορίας.

Κόπωση του ακτινωτού σώματος
Η καταπόνηση των ματιών προκαλείται από διάφορες αιτίες. Κατ’ αρχήν, κάθε φορά που κάνετε μια εργασία στην οποία χρειάζεται να κοιτάξετε από κοντινή απόσταση, το «ακτινωτό σώμα» ένας μυς που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού, είναι υποχρεωμένο να δουλέψει… υπερωρίες. Το ακτινωτό σώμα είναι το επίκεντρο των μυών και επιτρέπει στους ανθρώπους να εστιάζουν σε κοντινά αντικείμενα. Οταν κοιτάζουμε ή επικεντρωνόμαστε σε ένα νέο αντικείμενο, οι μύες συσπώνται και επιτρέπουν στον φακό να γίνει πιο χοντρός και να αυξήσει τη συνολική ισχύ του ματιού.

Κόπωση των οφθαλμικών μυών
Μια άλλη κατηγορία μυών που συσπώνται όταν επικεντρωνόμαστε σε μια κοντινή εργασία είναι οι οφθαλμικοί μύες. Υπάρχουν έξι οφθαλμικοί μύες σε κάθε μάτι, τέσσερις ορθοί και δύο λοξοί. Δύο από τους ορθούς, οι έσω ορθοί κάνουν την περισσότερη δουλειά όταν πρέπει να εστιάσουμε σε ένα κοντινό αντικείμενο. Για να διατηρηθεί η εικόνα σε εστίαση και για να αποτρέψουν το μάτι να δει το αντικείμενο διπλό, οι έσω ορθοί οφθαλμικοί μύες κάνουν τα μάτια να συγκλίνουν προς τα μέσα. Οταν αυτοί οι συγκεκριμένοι μύες συσπώνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αισθανθούμε τα μάτια κουρασμένα, σύμφωνα με το medinova.gr.

Μια άλλη δραστηριότητα που προκαλεί την καταπόνηση των ματιών είναι όταν ψάχνουμε δεξιά και αριστερά ή πάνω κάτω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αντιγράφετε ένα έγγραφο που έχετε σε μία πλευρά και πρέπει να κοιτάζετε πότε αυτό και πότε τον υπολογιστή για να πληκτρολογήσετε αυτά που βλέπετε.

Η συνεχής κίνηση των ματιών εμπρός και πίσω μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική καταπόνηση των ματιών. Και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αρχίζει να επηρεάζει και τον εγκέφαλο που ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζει να αισθάνεται κουρασμένος.

Νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας
Η καταπόνηση των ματιών μπορεί επίσης να προέλθει από έναν «ένοχο» που συχνά παραβλέπεται. Οι άνθρωποι συχνά παραπονούνται για την καταπόνηση των ματιών μετά την ανάγνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι η εστίαση του ματιού που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά μάλλον μια ξηροφθαλμία. Κάθε φορά που έχουμε επικεντρωθεί σε μια οθόνη υπολογιστή ή απλά διαβάζουμε ένα βιβλίο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβραδύνεται ο ρυθμός με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας. Οταν τα μάτια μας δεν ανοιγοκλείνουν κανονικά, δεν ανανεώνονται τα δάκρυα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λίπανση των ματιών μας, με αποτέλεσμα αυτά να αισθάνονται κουρασμένα.

Μη διορθωμένα προβλήματα όρασης
Μια άλλη αιτία της κούρασης των ματιών είναι τα μη διορθωμένα προβλήματα όρασης. Τα μικρά μη διορθωμένα προβλήματα όρασης είναι σχεδόν χειρότερα από ένα μεγάλο πρόβλημα όρασης. Οταν ένα άτομο έχει ένα μεγάλο πρόβλημα όρασης, δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει. Συνήθως παραιτείται από την προσπάθεια και πηγαίνει στον οφθαλμίατρο, αφού δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.

Αν όμως έχει μικρά, μη διορθωμένα προβλήματα, θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει το πρόβλημα και την απώλεια όρασης, μαζεύοντας ή κλείνοντας τα μάτια του ή εστιάζοντας πιο έντονα πάνω στο αντικείμενο με αποτέλεσμα την καταπόνηση των ματιών του.

Αντηλιά
Το ανεπιθύμητα έντονο φως μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών. Η αντηλιά είναι ένα οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από την υπερβολική και ανεξέλεγκτη φωτεινότητα. Μερικές φορές το έντονο φως μπορεί να είναι εντελώς εξουθενωτικό. Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που κάνουν ό,τι μπορούν ξοδεύοντας πολλά χρήματα για να δημιουργήσουν ένα ωραίο χώρο όπου θα εργάζονται οι υπάλληλοί τους.

Συχνά όμως παραβλέπουν το θέμα του φωτισμού που πολλές φορές μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλος για το περιβάλλον εργασίας. Ο σωστός τύπος φωτισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αν και οι οθόνες των υπολογιστών έχουν σήμερα πολύ καλύτερη ποιότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν, τη ζημιά μπορούν να κάνουν οι λάμπες φθορισμού που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αντηλιά που δημιουργεί πολύ δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον.

Το πιο εξουθενωτικά έντονο φως προέρχεται κυρίως από τον ήλιο κατά την οδήγηση, είτε πηγαίνοντας προς την εργασία. Αυτό το φως μπορεί επί της ουσίας να περιορίσει την ορατότητα τόσο πολύ, ώστε να γίνει επικίνδυνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ