Νικόλας Παπαδόπουλος: Ο Mr "El Greco" που έφερε τα ντολμαδάκια τους χαλβάδες και το λάδι της Ελλάδας στην Ιρλανδία (ΦΩΤΟ)

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, one man show του El Greco, μετά από πολλές περιπλανήσεις κατάφερε να φέρει βιολογικά Ελληνικά προϊόντα στην Ιρλανδική αγορά

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, founder και one man show του El Greco, μετά από πολλές περιπλανήσεις κατάφερε να φέρει βιολογικά Ελληνικά προϊόντα στην Ιρλανδική αγορά. Η γκάμα των προϊόντων του El Greco είναι πολύ μεγάλη αλλά η αγάπη του για τα βιολογικά και ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα - υψηλής διατροφικής αξίας - είναι ακόμα μεγαλύτερη! Ας ακούσουμε όμως τι έχει να μας πεί ο ίδιος.

Γράφει η Μαρίνα Αλαμάνου στο epixeiro.gr

Νικόλα από που είσαι και πώς βρέθηκες στην Ιρλανδία;

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη το 1976 όπου και μεγάλωσα. Το 1994 πάω για σπουδές στη Μυτιλήνη στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τελειώνοντας, το 1999 πάω στην Αθήνα για μεταπτυχιακό στην Ωκεανογραφία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα ενεργοποιούμαι στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Μεταξύ 2002 και 2003 υπηρετώ στο ναυτικό και το 2004 εργάζομαι για μερικούς μήνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Υποθέσεων. Το 2005 γυρνάω στην Θεσσαλονίκη και ανοίγω γραφείο Περιβαλλοντικών μελετών, αλλά τελικά για μένα ήταν βαρετό ως επάγγελμα. Έτσι με αφορμή το γεγονός ότι ο ξαδέλφος μου - Βαγγέλης - ζει στην Ιρλανδία από τον Μάρτιο του 2007, κλείνω τα πάντα και φεύγω. Ο Βαγγέλης τώρα είναι graphic designer και founder του Vagelis Art.

Τι ακολούθησε την άφιξη σου στην Ιρλανδία;

Αρχικά έρχομαι στο Limerick και δουλεύω για δύο χρόνια στην αλυσίδα καφέ Costa, σε μαγαζί που μανατζάρει ο Βαγγέλης. Στη συνέχεια μετακομίζω στο Ennis και εργάζομαι στο Meanwell Health Shop για δύο χρόνια και παράλληλα αρχίζω την εκπαίδευσή μου σχετικά με βιολογικές μεθόδους παραγωγής λαχανικών και με την Susan - σημερινή σύζυγό μου - εμβαθύνουμε όλο και περισσότερο στα ζητήματα που σχετίζονται με την διατροφή, την γαστρονομία, την παραγωγή της τροφής και τα ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τις διατροφικές μας συνήθειες. Από τότε ο κήπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτικού μας.

Τι είναι το WWOOFing;

Ως επιστέγασμα όλων αυτών τον Μαρτιο του 2011 αφήνουμε τα πάντα πίσω και με την Susan φεύγουμε για να κάνουμε WWOOFing με προορισμό την Γαλλία και μετέπειτα την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να μάθουμε όλα τα σχετικά με την βιολογική παραγωγή στην πράξη, αλλά ταξιδεύοντας παράλληλα. Το WWOOFing είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που συνδέει εθελοντές με βιοκαλλιεργητές με εργαλείο την ανταλλαγή υπηρεσίας. Πρακτικά εμείς παρείχαμε την εργασία και οι παραγωγοί μας παρείχαν τροφή και στέγαση. Ουσιαστικά ζεις και μαθαίνεις μέσα σε βιολογικά αγροκτήματα.

Το ταξίδι στην Γαλλία ήταν ένα όνειρο, κάναμε φίλους, γνωρίσαμε μέρη, αντιληφθήκαμε πράγματα και δουλέψαμε πολύ. Δυστυχώς το κομμάτι της Ελλάδας δε μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω του ότι το WWOOFing δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, αλλά επίσης άρχιζε η χειμερινή περίοδος, οπότε τον Νοέμβριο του 2011 επιστρέψαμε στην Ιρλανδία.

Πως γεννήθηκε η ιδέα του El Greco;

Με την επιστροφή μας στην Ιρλανδία και επεξεργαζόμενος τις εμπειρίες, τις ιδέες και τα συμπεράσματα που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας γεννιέται η ιδέα του El Greco. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα brand που θα προσφέρει παραδοσιακά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα - υψηλής διατροφικής αξίας - με αληθινές γεύσεις. Για να το πετύχω αυτό έπρεπε να βρω τους σωστούς παραγωγούς. Και όταν μιλάμε για Ελλάδα η βάση είναι το λάδι. Για μένα, με παππού Μυτιληνιό, λάδι θα πει Λέσβος. Πίσω στα παλιά λημέρια μου λοιπόν βρίσκω τον κ. Τζωρτζή, έναν εξαιρετικό παραγωγό, ο οποίος έχει βαθιά γνώση και ολοκληρωμένη αντίληψη για την παραγωγή και την τυποποίηση του ελαιολάδου.

 

Έτσι, το 2013, μετά από ένα χρόνο σκέψης και προετοιμασίας ξεκινάω επίσημα το El Greco. Η έρευνα, η διανομή, το μάρκετινγκ και η οικονομική διαχείρηση γίνεται από εμένα. Έχω όμως την τύχη να έχω στενό μου συνεργάτη τον Βαγγέλη, που αναλαμβάνει ό,τι έχει να κάνει με το design: logo, ιστοσελίδα, φυλλάδια, πόστερ κλπ. Μεγάλη βοήθεια επίσης μου προσέφερε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει οικονομικά νέες επιχειρήσεις στην Ιρλανδία και μου επέτρεψε να υπερβώ τα πρώτα στάδια χωρίς να αγωνιώ συνεχώς για τα οικονομικά. Και φυσικά η Susan που με υποστηρίζει και με συμβουλεύει συνεχώς.

 

Τι άλλα προϊόντα βρίσκει κανείς στο El Greco

Μετά την επιτυχία των πρώτων ετών με το ελαιόλαδο πρόσθεσα το επόμενο πολυαγαπημένο μου προϊόν: Το μέλι. Η τύχη με έφερε να συνεργαστώ με έναν σπουδαίο άνθρωπο και παραγωγό τον κ. Νοβακίδη, που μαζί με την κόρη του Θεοδώρα, παράγουν κορυφαία βιολογικά μέλια από το όρος Παγγαίον.

Σιγά σιγά άρχισα να προσθέτω και άλλα προϊόντα και να συνάπτω συνεργασίες και φιλίες με καινούργιους παραγωγούς. Ακολουθούν έτσι τα βιολογικά βότανα και τα καρύδια Ολύμπου Adam, το εντυπωσιακό λάδι από την Κρήτη και οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής της Mediterranean Natural Foods, οι χειροποίητοι χαλβάδες και τα μπακλαβαδάκια του κ. Κανδύλα από την Βέροια και τέλος τα καταπληκτικά ντολμαδάκια της ΕΟΝ Flavours και οι ελιές φυσικής ζύμωσης Velouitinos που συμπληρώνουν την διαθέσιμη γκάμα προϊόντων μου.

Μελλοντικά σχέδια;

Για το μέλλον σχεδιάζω να εισάγω κάποια ακόμα προϊόντα που αντανακλούν τις αξίες του El Greco. Επίσης στόχος μου είναι να επεκτείνω την παρουσία μου σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων μαγαζιών αξιοποιώντας την έως τώρα εμπειρία μου και την δυναμική που έχει δημιουργήσει το brand. Δεν έχω βλέψεις να γίνω κάποιος κολοσσός. Αυτό που επιθυμώ είναι να απολαμβάνω την δουλειά μου μένοντας πιστός στις αξίες που με ώθησαν στην δημιουργία του El Greco. Αυτό το εισπράτουν οι πελάτες μου και το εκτιμούν.

 

 

Ακούγοντας την ιστορία του Νικόλα πρώτα θέλεις να δοκιμάσεις όλα τα προϊόντα του El Greco, ενώ παράλληλα στο πίσω μέρος του μυαλού προγραμματίζεις μια εκδρομή στα μέρη όπου ζουν οι παραγωγοί του El Greco, ενώ οι ελιές φυσικής ζύμωσης σου “χαμογελούν” ψιθυρίζοντας σου “Σαν και εμάς καμία”!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 18/2/2018

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ