H fitness είδηση της ημέρας: Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για τη ζωή μας

Ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής που ίσως να είναι πιο σημαντικό για την υγεία απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων είναι ανεπαρκείς σε βιταμίνη D σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2009 στα Αρχεία της Εσωτερικής Ιατρικής. Επιπλέον, μια μελέτη του 2008 στη Cooper Clinic του Ντάλλας διαπίστωσε ότι το 75% των δρομέων κατά μέσο όρο 30km την εβδομάδα έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ως αποτέλεσμα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για τους δρομείς. Οι αθλητές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση αυτών των νέων αναγκών για τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Βοηθάει το σώμα να απορροφά το ασβέστιο από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα και βοηθά στη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου. Εάν πάσχεις από χρόνια κατάγματα, η βιταμίνη D μπορεί να είναι ένα από τα συμπληρώματα που μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικών καταγμάτων πίεσης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2009 στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να πηδήξουν υψηλότερα, γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ισχύ από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αθλητικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων πίεσης, επειδή η θρεπτική ουσία είναι τόσο σημαντική για την υγεία των οστών.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το runningmagazine, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο σε μια σειρά διαδικασιών που είναι σημαντικές για τη βέλτιστη αθλητική απόδοση:

  • Σύσπαση μυών - Η βιταμίνη D απαιτείται για την ενεργοποίηση ορισμένων ενζύμων που εμπλέκονται σε μυϊκή διέγερση.
  • Διέγερση νευρικού συστήματος - Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα νεύρα να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων τμημάτων του σώματος
  • Ανοσοποιητικό Σύστημα - Η βιταμίνη D βοηθά στην ενεργοποίηση και τη διαμεσολάβηση της ανοσολογικής λειτουργίας του σώματος.
  • Βελτιωμένη αντιφλεγμονώδης απόκριση - Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην αναστολή των πρωτεϊνών που προκαλούν ανοσοποιούν αντιδράσεις σε άτομα με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες (όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα).

 

Υπάρχουν δύο οστικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από τη χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D: Ραχίτιδα στα παιδιά και Οστεομαλακία σε ενήλικες.

Ακόμη και αν η πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου από την τροφή είναι επαρκής για την υγεία των οστών, είναι απαραίτητη η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D για την απορρόφηση αυτών των μετάλλων και χωρίς αυτό, η πυκνότητα των οστών και η ανάπτυξη μπορούν να επηρεαστούν σοβαρά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ