Γιατί αυξάνετε ο κίνδυνος παχυσαρκίας στα παιδιά που κοιμούνται λίγο;

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, έχει παρατηρηθεί και μείωση στη διάρκεια του ύπνου των παιδιών. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επίδραση που φαίνεται πως έχει η διαδικασία του ύπνου στο οργανισμό (πχ. ορμονικό, νευρικό, ανοσοποιητικό σύστημα) έχουν ως αποτέλεσμα ο ανεπαρκής ύπνος να θεωρείται πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία.

Νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται επαρκώς, κινδυνεύουν στο μέλλον να γίνουν παχύσαρκα.


Η έρευνα συμπεριέλαβε 120 παιδιά μέσης ηλικίας 8 ετών και κατέληξε σε σύνδεση του φτωχού ύπνου με υψηλότερο ΔΜΣ, αναφέρει το onmed.gr.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Bernard Fuemmeler, η παιδική παχυσαρκία πολύ συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή, γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου.

Όπως είπε, πολλά παιδιά σήμερα δεν κοιμούνται αρκετά. Οι οθόνες στο υπνοδωμάτιο προκαλούν διακεκομμένο ύπνο και αν αυτό συνεχιστεί, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία.

Λόγω της ισχυρής σύνδεσης της παχυσαρκίας και πολλών μορφών καρκίνου, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι συνώνυμη της πρόληψης του καρκίνου, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι εκτός από τη διάρκεια του ύπνου, εξίσου σημαντική είναι η ποιότητά του προκειμένου να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητή η σύνδεση του λίγου ύπνου με την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Association for Cancer Research, στο Τέξας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ