Αυτά είναι τα 9 είδη σπόρων που πρέπει να βάλεις στην διατροφή σου για μια καλύτερη υγεία!

Αυτά είναι τα 9 καλύτερα είδη σπόρων που πρέπει να τρώς.

1. Σπόροι Chia


Πρόκειται για μια υπερτροφή, και υπάρχει λόγος που καλείται έτσι. Μόνο 30gr (2 κουταλιές της σούπας) περιέχουν σχεδόν 10gr σίδηρο. Αν τους χτυπήσεις σε ένα blender, οι σπόροι chia γίνονται ένα υπέροχο τόπινγκ για το γιαούρτι ή τα λαχανικά. Όταν τους μουλιάσεις σε υγρό, όπως ένα χυμό ή σε γάλα αμυγδάλου, γίνονται μαλακοί: πρόκειται για μια έξυπνη αλλαγή αντί για πουτίνγκα.

2. Άγριο ρύζι


Έκπληξη! Το άγριο ρύζι σεν είναι στην πραγματικότητα ρύζι, πρόκειται για σπόρο. Είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από κάθε άλλο δημητριακό και έχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά απ ότι το άσπρο ρύζι. Περιέχει φολικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Μαγειρεύεται τρυφερά και αφράτα μέσα σε ρύζι πιλάφι, και οι κόκκοι του αποτελούν μια πολύ ωραία προσθήκη σε πράσινες σαλάτες.

3. Σπόροι κολοκύθας
Αν έχεις ψήσει και έχεις φάει ποτέ τέτοιους σπόρους, θα ξέρεις πως αποτελούν πολύ καλό σνακ, και παράλληλα πολύ υγιεινό. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθάει στην υγεία της καρδιάς, βοηθάει το σώμα σου να παράγει ενέργεια και ενισχύει τους μύες σου. Μπορείς να τους φας σε σαλάτα ή σε σούπα, με δημητριακά ή με κάποιο άλλο δικό σου συνδυασμό.

4. Σπόροι ροδιού


Οι οι σπόροι που βρίσκονται μέσα στο φρούτο. Υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι με σπόρους ροδιού έχει λιγότερες από 150 θερμίδες, μια πολύ καλή επιλογή για ένα ελαφρύ σνακ. Σε σαλάτα ή σε πιάτο με δημητριακά, προσθέτουν μια χυμώδη υφή και χρωματίζουν το γεύμα σου.

5. Κινόα (Quinoa)


Αν ψάχνεις για μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, η κινόα θα σε καλύψει. Οι σπόροι αυτοί περιέχουν 8gr πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μαγειρεύεται όπως τα ρύζι και μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντικατάστατο ψωμιού σαν μια επιλογή χωρίς γλουτένη, σε πιάτα με κοτόπουλο για παράδειγμα. Μπορείς να το φας σαν πρωινό γεύμα, αντί για βρώμη, και να ξεκινήσεις την μέρα σου με περισσότερη πρωτεΐνη, σίδηρο και ίνες.

6. Λιναρόσπορος


Ο άνθρωπος κατανάλωνε τέτοιες τροφές για το καλό της υγείας του από το 9000 π.Χ. Αν δεν τρως αρκετό ψάρι, προσθέτοντας τον λιναρόσπορο στην διατροφή σου μπορείς να προσλάβεις τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα υγιεινά λιπαρά οξέα που ωφελούν την καρδιά σου. Πρόκειται για την καλύτερη φυτική πηγή αυτού του διατροφικού στοιχείου, δίνοντας σου επίσης και μια καλή δόση σιδήρου. Όταν οι σπόροι αυτοί γίνουν λινάλευρο, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσθεσε ένα scoop στην βρώμη σου, στις κρέπες σου ή στις σαλάτες σου.

7. Σπόροι κάνναβης
Το απαλό άρωμα τους (μοιάζει με το άρωμα του καρυδιού) ταιριάζει επρισσότερο με πικάντικα πιάτα. Πλούσιοι σε πρωτεΐνη, 2 κουταλιές της σούπας περιέχουν περίπου 7gr πρωτεΐνης, περισσότερη και από τον λιναρόσπορο ή τους σπόρους chia. Πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο τον σπόρο ή να πασπαλίσεις σαλάτες ή πιάτα ολικής άλεσης, ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα κάνναβης ως αντικατάσταση της καθημερινής πρόσληψης γαλακτοκομικών.

8. Ηλιόσπορος
Αυτός ο απαλός σπόρος είναι πολύ υγιεινός αλλά και γευστικός. 30 γραμμάρια από αυτόν τον σπόρο περιέχουν περίπου την μισή από την αναγκαία ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη Ε. Είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε υγιεινά λιπαρά οξέα. Πρόσθεσε τους στο burger λαχανικών σου για επιπλέον άρωμα και διατροφική αξία. Ο ηλιόσπορος είναι μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό σου smoothie. Φυσικά μπορείς απλά να τους φας σκέτους…από το σακούλι, σύμφωνα με το webmd.com.

9. Σουσάμι
Αυτοί οι μικροί λευκοί σπόροι στα ψωμάκια και στα κουλούρια δεν βρίσκονται εκεί μόνο για διακόσμηση. Το σουσάμι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά. Το σησαμέλαιο αποτελεί μια πολύ έξυπνη επιλογή για σως σαλάτας, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη σου. Αν λιώσεις τους σπόρους φτιάχνεις το ταχίνι, αντικατάστατο του φυστικοβούτυρου, αν έχεις αλλεργίες (και το κύριο συστατικό του χούμους). Ολόκληρος ο σπόρος είναι πλούσιος σε σίδηρο και πρωτεΐνη. Προσθέτει άρωμα και κριτσανιστή γεύση σε ψητά λαχανικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ