Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Νέα αμερικανική μελέτη: Η εμμηνόπαυση επιδεινώνει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξασθένηση της σωματικής λειτουργικότητάς τους μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Rheumatology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, με επικεφαλής την Δρ Ελιζαμπεθ Μολλαρντ, αξιολόγησε στοιχεία για 8.189 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαπίστωσε ότι προ της εμμηνόπαυσης ο ρυθμός εξασθένησης της σωματικής λειτουργικότητας είναι βραδύτερος, εν αντιθέσει με την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.

Η σωματική λειτουργικότητα είναι σημαντική πτυχή για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους. Οι γυναίκες ασθενείς είναι τρεις φορές περισσότερες από τους άνδρες και έχουν επίσης πιο έντονη εξασθένηση και αυξημένη αναπηρία. 

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάσουν αλλαγές στη νόσο σε περιόδους που βιώνουν αναπαραγωγικές και ορμονικές αλλαγές, όπως η απόκτηση παιδιού. Κατά την κύηση, οι γυναίκες έχουν μειωμένη συχνότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά αυτό αλλάζει κατά την περίοδο της λοχείας. Επίσης, όσες βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτέλεσαν το έναυσμα για τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, αναφέρει το health.in.gr.

«Περαιτέρω μελέτες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν μεγαλύτερη λειτουργική εξασθένηση μετά την εμμηνόπαυση. Διότι όχι μόνο αυτή η εξασθένηση προκαλεί περισσότερη επιβάρυνση στις ασθενείς αλλά στοιχίζει και σε δαπάνες υγείας συνολικά.

Πρέπει λοιπόν να μελετήσουμε σε βάθος τον υποκείμενο μηχανισμός που συνδέει αυτές τις μεταβλητές με απώτερο στόχο να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα διατηρούν ή θα βελτιώνουν την λειτουργικότητα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα», εξηγεί η Δρ Μολλαρντ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ