Marpessa Hotel : Ένα παραμυθένιο μπουτίκ ξενοδοχείο στην καρδιά του Αγρινίου ομορφαίνει μια ασχημούτσικη πόλη (ΦΩΤΟ)

 Το Marpessa μέσα από την λειτουργία του ζωντανεύει την ιστορία της Μάρπησσας και ιδέες όπως η ελεύθερη βούληση, η αυθεντικότητα και η σύνεση εμπνέουν τον επισκέπτη…

 

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Marpessa Hotel το περασμένο Σαββατοκύριακο και αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια και να το παρουσιάσω γιατί με εντυπωσίασε. Κατάφεραν οι δημιουργοί του να φτιάξουν ένα κόσμημα - πόλο έλξης πια πολλών ταξιδιωτών μέσα σε μια ασχημούτσικη πόλη σαν το Αγρίνιο

Μαριάννα και ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας (ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Agrino) ερωτεύτηκαν ένα θαυμάσιο διατηρητέο του 1928, που έμοιαζε με φάντασμα στο κέντρο του Αγρινίου και το μετέτρεψαν σε παλατάκι - boutique hotel .

Την άνοιξη του 2011 ξεκίνησαν τις εργασίες ανακαίνισης, επενδύοντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Τα αρχιτεκτονικά θέματα ανέλαβε ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, τη διακόσμηση υπογράφει η ιδιοκτήτρια μαζί με τη Σοφία Βανταράκη.

Ειρήνη Νικολοπούλου- Μαριάννα Ζωίδη-Πιστιόλα

 

Τι λέει η ίδια η ¨ ψυχή¨ του ξενοδοχείουη κυρία Ζωίδη - Πιστιόλα Μαριάννα
Διευθύνων Σύμβουλος του Marpessa Smart Luxury Hotel:

« Η επιθυμία μας απο την αρχή ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να σου δίνει την αίσθηση του ανεπιτήδευτου και του αληθινού.

 

Να σε κάνει να νιώθεις ότι όλα ήταν πάντα εκεί.

 

Η διάθεση του να συνδυάσουμε επώνυμα έπιπλα με ιδιόχειρες κατασκευές, κατορθώνουν να επιφέρουν ένα αποτέλεσμα που αποπνέει ζεστασιά, οικειότητα και πολυτέλεια συνάμα.

Πιστεύουμε ότι τα σύγχρονα ξενοδοχεία πρέπει μεν να έχουν κάποια κλασσικά ξενοδοχειακά χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα να γίνουν πιο οικεία στον πελάτη.

Η Reception είναι ένας μπουφές της Emmemobili του σχεδιαστή Ferrruccio Laviani, που αντικαθιστά τον κλασσικό ψυχρό ξενοδοχειακό πάγκο.

Το σαλόνι στο lobby αποτελείται από αντικείμενα διαφορετικού ύφους και εποχής. Δεσπόζει ο λευκός καναπές της Βaxter "Chester Moon" από την Paola Navone, ο οποίος συνοδεύεται από 2 ροζ πολυθρόνες της Arflex δεκαετίας του 60, 2 πολυθρόνες κίτρινες "Munna" της ίδιας εποχής και έναν κλασσικό βελούδινο καναπέ.

Το vintage χαλί σε πράσινη απόχρωση ολοκληρώνει το παιχνίδι με τα χρώματα.

Δεσπόζουν επίσης στον χώρο της υποδοχής, τα δύο ιδιαίτερα γλυπτά, του γνωστού Αγρινιώτη  γλύπτη Καπράλου  καθώς και το εξαιρετικής αισθητικής γλυπτό του Θόδωρου Παπαδημητρίου του ντόπιου γλύπτη μας με διεθνή αναγνώριση.

 

Τα περισσότερα έπιπλα των δωματίων είναι δεκαετίας του 60, που είναι και η τάση της εποχής.
Το Bistro του ξενοδοχείου έχει μεγάλα ανοίγματα, για να ενοποιεί τους καλοκαιρινούς μήνες τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Στην παλιά αυλή του διατηρητέου έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αίθριο λουσμένο στο φως.

Το graffiti που δημιουργήσαμε στον τοίχο της διπλανής πολυκατοικίας προσδίδει ένα ιδιαίτερο εικαστικό χαρακτήρα σε μία αδιάφορη αρχιτεκτονικά στοά».

Σήμερα ο επισκέπτης περνώντας την είσοδο της πάλαι ποτέ καπναποθήκης βρίσκεται στο φιλόξενο χώρο υποδοχής με το εντυπωσιακό τζάκι, την ενημερωμένη βιβλιοθήκη και τη μοναδική διακόσμηση για την οποία συνεργάστηκαν, διεθνείς οίκοι, ντόπιοι τεχνίτες και κατασκευαστές επίπλων από όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια του ισογείου υπάρχει το bistro, ένα χώρο που μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του συνοδευόμενο από ελαφριά πιάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το ποτό του με επιλεγμένες προτάσεις γεύσης το βράδυ.

Στους τρεις ορόφους των δύο κτηρίων μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, να εργαστεί ή να χαλαρώσει στα δωμάτια που έχουν διαμορφωθεί με πρωταρχικό σκοπό την άνετη διαμονή σε έναν φροντισμένο χώρο, απαλλαγμένο από εξωτερικούς θορύβους, σχεδιασμένο να παρέχει απόλυτη συσκότιση, με ανατομικά κρεβάτια στρωμένα με βαμβακερά σεντόνια, μαρμάρινα μπάνια, επώνυμα καλλυντικά και δεκάδες άλλες πινελιές που θα σας κάνουν κοινωνούς μιας νέας εξελιγμένης φιλοσοφίας φιλοξενίας σε εγκαταστάσεις φιλικές προς το περιβάλλον τόσο σε επίπεδο κατασκευής όσο και λειτουργίας.

Τέλος στο -1 επίπεδο το γυμναστήριο, το χαμάμ, το υδρομασάζ και οι καμπίνες θεραπειών θα σας αναζωογονήσουν συμβάλοντας και αυτά με τη σειρά τους στην ολοκλήρωση μιας μοναδικής εμπειρίας
Marpessa, η κοινή θνητή πριγκίπισσα


 

Ένα ωραίο κείμενο για το ξενοδοχείο
 

Αγρίνιο, καλοκαίρι του 2013,

Κατεβαίνω με την Μαριάννα σε μια τεραστίων διαστάσεων αποθήκη, έξω από την Πόλη. Εκεί φυλασσόταν ο θησαυρός. Βρέθηκα μπροστά του.
Ήταν τακτοποιημένος και αριθμημένος. Ένας μεγάλος όγκος από παλιές πόρτες, παράθυρα, εξώφυλλα παραθύρων, κάγκελα, σκάλες, οικιακά σκεύη, ξύλο και μέταλλο 100 χρόνων.

Είναι από το κτίριο του Ρήγα του καπνέμπορου στην οδό Παπαστράτου που το μετατρέπουμε σε ξενοδοχείο. Και θέλουμε τα υλικά αυτά κατ΄ επιλογή δική σου, να περαστούν στα δωμάτια με εικαστικό τρόπο.

Marpessa θα ονομάζεται, μου λέει η Μαριάννα και φεύγουμε.

Μάρπησσα, Marpessa. Η μυθική πριγκίπισσα κόρη του Βασιλιά Ευήνου. Γεννημένη σε αυστηρό πατριαρχικό περιβάλλον όπως αρμόζει στον Έυηνο, που κρατά τις παραδόσεις και είναι ο λόγος του Βασιλιά πράξη.
Η Marpessa αρνείται στην θέληση του πατέρα της Βασιλιά να παντρευτεί Θεό και παντρεύεται έναν κοινό θνητό κάνοντας πράξη το δικαίωμα της επιλογής. Ελευθερώνεται και ακολουθεί το δικό της αστέρι.
Τρία σημεία βασικά η ζωή της τρεις οι όροφοι του ξενοδοχείου.

Επιλέγω τα παραθυρόφυλλα, μασίφ ξύλο, μαζεμένη φόρμα, σύμβολα του βίου και απλώνω τον μύθο. Τρυπάω, κόβω και χαράσσω το ξύλο.
Στον 1ο όροφο βάζω τον τόπο καταγωγής, την γέννηση της με αρχέτυπα εικαστικά σύμβολα, κύκλος, σταυρός.
Στον 2ο όροφο, τα πουλιά εν πτήση σύμβολα του ανεξάρτητου πνεύματος της Marpessa.
Στον 3ο όροφο αστέρια. Η κορυφή, η ολοκλήρωση.

Καλή διαμονή
Δημήτρης Παπατρέχας

Διατηρώντας πολλά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις σκάλες και τα φουρούσια και προσθέτοντας μοναδικά έργα τέχνης από πολλούς διεθνείς και ελληνικούς οίκους, έφτιαξαν ένα ξενοδοχείο μοναδικό κόσμημα.

 

Για παράδειγμα, ο καναπές στο lobby είναι ο Chester Moon που σχεδίασε η Paola Navone για την Baxter, οι πολυθρόνες είναι Munna και Arflex, το ξυλόγλυπτο reception booth είναι Emmemobili και ο καθρέφτης ακριβώς από πίσω BD Barcelona.

​​​​​​​

Περισσότερες πληροφορίες για το ξενοδοχείο και για τις υπηρεσίες του θα βρείτε στο www.marpessa.gr

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 27/1/2018

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ