Γιατί η περιέργεια μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε; Διαβάστε εδώ!

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι έχουν ένα κοινό μυστικό: ρωτάνε διαρκώς πράγματα γιατί είναι περίεργοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η περιέργεια προετοιμάζει τον εγκέφαλό μας για να μάθει νέα πράγματα. Πολλοί πιστεύουν ότι ο αξέχαστος Steve Jobs δεν ήταν περίεργος επειδή ήταν επιτυχημένος, αλλά ήταν επιτυχημένος επειδή ήταν περίεργος.

Η περιέργεια μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε με 5 τρόπους:

Η περιέργεια μπορεί να μας κάνει σοφότερους.
Η περιέργεια είναι ίσως ακόμα πιο σημαντική και από την ευφυΐα. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με μεγάλη περιέργεια είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και διαχειρίζονται καλύτερα την ασάφεια, με αποτέλεσμα να μπορούν να βρίσκουν απλές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Άρα, όσο πιο περίεργοι είμαστε, τόσο πιο σοφοί μπορούμε να γίνουμε. Σοφία δεν είναι μόνο η γνώση και οι εμπειρίες που έχουμε, αλλά ένας συνδυασμός αισθήσεων οι οποίες τρέφονται και αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς, μέσω της περιέργειάς μας.

Η περιέργεια μας ωθεί να εμβαθύνουμε αντί να μένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων.
Είναι άλλο πράγμα να φανταζόμαστε ταξίδια στον Άρη και άλλο πράγμα να ρωτάμε διαρκώς πώς αυτό το ταξίδι μπορεί πρακτικά να γίνει εφικτό. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να γίνει κάτι και σε αυτούς που κάνουν κάτι δεν είναι η εκτελεστική τους ικανότητα, αλλά το κίνητρο που τους δίνει η ίδια τους η περιέργεια.

Η περιέργεια μας οδηγεί σε νέες σχέσεις.
Όσοι τείνουν να είναι εσωστρεφείς και λίγο “σπασικλάκια”, έχουν ως όπλο την περιέργειά τους, ώστε να σπάσουν τον πάγο σε θέματα σχέσεων. Το να είσαι περίεργος και να ρωτάς τους άλλους για τη ζωή τους, για τα πράγματα που τους οδήγησαν εκεί που έφτασαν, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δημιουργήσεις νέες σχέσεις και να συνδεθείς με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα.

Η περιέργεια καταπολεμά την αναβλητικότητα.
Όταν είμαστε τρομερά περίεργοι για κάτι, θα κάνουμε τα πάντα να το μάθουμε. Νιώθουμε μέσα μας μια φαγούρα, μας τρώει να μάθουμε. Και αυτή η φαγούρα σταματάει όταν ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας. Αυτό, λοιπόν, το ισχυρό κίνητρο διαχωρίζει αυτούς που διαρκώς ονειρεύονται, από αυτούς που αναλαμβάνουν δράση.

Η περιέργεια βελτιώνει τις μαθησιακές μας ικανότητες.
Όλες οι έρευνες δείχνουν, ότι το μυαλό των ανθρώπων που έχουν περιέργεια για τα πάντα γύρω τους, λειτουργεί διαφορετικά. Η αδημονία τους να βρουν μια λύση σε κάποιο πρόβλημα, ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας, το οποίο με τη σειρά του προετοιμάζει τον ιππόκαμπο για να δεχθεί και να μάθει κάτι νέο. Αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου σχετίζεται με τη δημιουργία αναμνήσεων.

Άλλωστε, ο Αϊνστάιν συνήθιζε να λέει “Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, απλά είμαι παθιασμένα περίεργος”!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ