Κι επειδή δεν τρελάθηκα να αφήσω νωρίς το καλοκαίρι, πάρτε γερή δόση από Σίμο - Ελαφόνησο για να πάει καλά το φθινόπωρο (βίντεο)

Η Ελαφόνησος διαθέτει πολλές παραλίες με αμμουδιές. Γνωστότερη όλων, το δίδυμο Φράγκος - Σαρακίνικο (Σίμος) στην Νότια πλευρά του νησιού, αλλά και μία μοναδική στο νησί με βότσαλο που καλά κρυμμένη πίσω από την νησίδα το Αγλύφτη στα Δυτικά του νησιού.

Η Ελαφόνησος διαθέτει πολλές παραλίες με αμμουδιές. Γνωστότερη όλων, το δίδυμο Φράγκος - Σαρακίνικο (Σίμος) στην Νότια πλευρά του νησιού, αλλά και μία μοναδική στο νησί με βότσαλο που καλά κρυμμένη πίσω από την νησίδα το Αγλύφτη στα Δυτικά του νησιού.



Κοντογόνι

Παραλία στην Βορειοδυτική πλευρά του χωριού της οποίας η καταστροφή ξεκίνησε με επιχωμάτοσεις και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή τσιμεντένιου τοίχους το χειμώνα του 2006. Ως και πέρυσι οι λουόμενοι κατά εκατοντάδες απολάμβαναν το μπάνιο στην ολόχρυση αυτή αμμουδιά.

Καλόγερας

Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της παραλίας Κοντογόνι, βρίσκεται δυτικότερα του χωριού και συνεχίζει και μετά από τον κάβο Καλογήρου όπου εκεί δεν προσφέρεται για μπάνιο επειδή ο βυθός έχει πλάκες. Πλούσιοι αμμόλοφοι και τεράστια μοναδικά δέντρα 'Θαλασσόκέδρα'. Στο τμήμα πριν τον κάβο όπου η θάλασσα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ρηχή η κατασκευή τσιμεντένιου τείχους κατά το παρελθόν έχει ουσιαστικά καταστρέψει την άλλοτε υπέροχη εκεί παραλία αν και πλέον είναι το μόνο μέρος που προσφέρεται για μπάνιο στο χωριό.



Μεγάλο Τηγάνι

Παραλία εντός του χωριού, στην ανατολική του πλευρά, της οποίας αρχικά τον ορίζοντα περιόρισε η ρότα των ferry boat και στην συνεχεία με μπαζώματα από την ξηρά αφανίσθηκε κι η ίδια. Οριστικό τέλος έφερε η τσιμεντόστρωση της πριν λίγα χρόνια. Στον βυθό της φιλοξενεί πλήθος αρμονικών οπών από τους κορμούς απολιθωμένων δέντρων που αρχικά ποντίστηκαν στον σεισμό του 375 μ.χ, και εν συνεχεία διαβρώθηκαν από τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν εκατοντάδες θαλάμια.

Φράγκο (Σίμος)-Σαρακίνικο (Σίμος)

Μαγευτικό δίδυμο μεγάλης και τεράστιας παραλίας στο νότιο τμήμα του νησιού, απέναντι από τη Νήσο Κύθηρα και την Aκρα Σπαθί. Απίστευτα χρώματα σμαραγδένιας θάλασσας και λεπτή αμμουδιά σε χρυσόλευκο χρώμα, αμμοθίνες μοναδικές στην Ελλάδα που φτάνουν στο εκπληκτικό ύψος των 10 μέτρων. Μοναδικής χλωρίδας τόπος με κρίνους της θάλασσας και θαλασσόκεδρα, φύονται, εκεί όπως και στις υπόλοιπες αμμουδερές παραλίες της Ελαφονήσου. Η παραλία τον Αύγουστο γεμίζει με χιλιάδες συστάδες λευκά κρίνα της θάλασσας, τα οποία κάλο είναι αν μην τα κόβουμε ώστε να ρίξουν σπόρο για να συνεχίσει αυτό το ταξίδι τους στον χρόνο.

Λεύκη

Παραλία στον ομώνυμου όρμο στην δυτική πλευρά του νησιού. Το μοναδικό απάγκιο στους Νότιους - Νοτιοδυτικούς ανέμους. Λίγη ολόλευκη αμμουδιά με βραχάκια έξω έξω και το ομορφότερο χρώμα θάλασσας που υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν μαγευτεί από τα ιδιαίτερα χρώματα της Λεύκης κι έχουν γυρίσει την πλάτη στην απεραντοσύνη του Σίμου. Παράλληλα ο ομόνυμως όρμος αποτελεί πλούσιο ψαρότοπο γεμάτο με τα σπάνια και πανέμορφα όσο και πανέξυπνα ψάρια "κατσούλα".

Αγλύφτης

Η μοναδική παραλία με βότσαλο στο νησί. Κρυμμένη καλά πίσω από το νησάκι του Αγλύφτη στο δυτικότερο σημείο της Ελαφονήσου. Μικρή παραλία την οποία δύσκολα θα προσεγγίσετε είτε με σκάφος (προσοχή έχει ρηχά) είτε μετά από δύσκολη και επίπονη πεζοπορία από τον οικισμό στις Παναγίας τα Νησιά (δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι).

Πούντα

Όμορφη αμμουδερή παραλία στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, στην δυτική άκρη της φιλοξενεί το επίνειο του χωριού Βιγκλάφια από όπου και αποπλέουν οι λάντζες και τα οχηματαγωγά για την Ελαφόνησο. Τα τελευταία χρόνια η Aκρα Πούντας μετακινήθηκε δεκάδες μέτρα εσωτερικά με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του μήκους της παραλίας (ουσιαστικά και η Ελαφόνησος, με την μεγάλη αυτή μετακίνηση άμμου βρέθηκε να απέχει 570μ. από την Πελοπόννησο όταν λίγα χρόνια πριν η απόσταση αυτή ήταν περίπου 350μ. με 400μ.).

Παυλοπέτρι

Ανατολικά της Πούντας, η απέναντι ακτή, από τη Νησίδα Πετρί (Παυλοπέτρι) είναι η υπέροχη παραλία Παυλοπέτρι. Κι αυτή επηρεάστηκε από την έντονη μετακίνηση άμμου τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια με αποτέλεσμα να μικρύνει σε μήκος αλλά και τα νερά να γίνουν πιο ρηχά με ώστε να μπορείς να περάσεις όχι κολυμπώντας όπως παλιότερα μέχρι τη Νησίδα Πετρί αλλά περπατώντας. Πιθανότατα η μετακίνηση αυτή να κάλυψε από τα μάτια μας πολλά τμήματα από την βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι καθώς και τους από παλιά βυθισμένους καρόδρομους.

Χαμόκελο

Αμμουδερή παραλία που ξεκινά από την είσοδο της λίμνης Στρογγύλη και σαν φυσική συνέχεια της παραλίας Παυλοπέτρι προς βορά εκτείνεται με αμμουδιά ως εκεί που παύει η κοινότητα Ελαφονήσου. Ιδιαίτερα ήσυχη παραλία αφού η προσέγγισή της απαιτεί τον κύκλο της λίμνης. Πανέμορφα σημεία με μικρούς αμμόλοφους μοιάζει σαν μαγική γραμμή καθώς νότια βρέχεται από την θάλασσα και βόρεια από την λίμνη.

Παναγίας τα νησιά

Μεγάλη αμμουδερή παραλία στο Δυτικό τμήμα του νησιού η οποία και προστατεύεται από πλήθος νησίδων που την περιστοιχίζουν από την πλευρά της θάλασσας ενώ προς το εσωτερικό του νησιού προστατεύεται από ένα τοίχος κέδρων. Αφθονούν τα λουλούδια Sempre Viva και όμορφα φυτά την άνοιξη ως και τον Ιούνιο. Εδώ ο βυθός παίζει με τα χρώματα και την υποβρύχια χλωρίδα. Πλούσιος ψαρότοπος που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ψαριών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ