Φεστιβάλ για «δωρητές» πολιτισμού αφιερωμένο στη Λουκία Ρικάκη

Στη Λουκία Ρικάκη, που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, σκηνοθέτιδα ταινιών μυθοπλασίας όπως το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» και ντοκυμαντέρ όπως ο «Άλλος», είναι αφιερωμένο το πρώτο Donation Film Festival το οποίο εγκαινιάζεται τον Αύγουστο που μας έρχεται. Το φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν είσοδο και στόχο έχει να παρακινήσει τους θεατές να προσφέρουν τον οβολό τους για την αναβάθμιση πολιτισμικών χώρων.


Στη Λουκία Ρικάκη, που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, σκηνοθέτιδα ταινιών μυθοπλασίας όπως το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» και ντοκυμαντέρ όπως ο «Άλλος», είναι αφιερωμένο το πρώτο Donation Film Festival το οποίο εγκαινιάζεται τον Αύγουστο που μας έρχεται. Το φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν είσοδο και στόχο έχει να παρακινήσει τους θεατές να προσφέρουν τον οβολό τους για την αναβάθμιση πολιτισμικών χώρων.
Με τα χρήματα των θεατών - ευεργετών το φεστιβάλ στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τη σωστότερη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων.
Σκηνή από την ταινία «Μαύρο Ψωμί» που θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ στον κινηματογράφο «Μάρθα Καραγιάννη»

Κατά τη διάρκειά του, από την 1η ως τις 15 Αυγούστου, στην είσοδο και την έξοδο των αιθουσών «Μάρθα Καραγιάννη», «Μελίνα» και «Ανεσις», όπου και θα πραγματοποιηθεί το Donation Film Festival, θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες κάλπες στις οποίες κάθε θεατής θα μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει, αν βεβαίως θέλει.

Με τα χρήματα των θεατών - ευεργετών το φεστιβάλ στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τη σωστότερη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων και την επαναλειτουργία μέσα στην επόμενη διετία του -κλειστού εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα- χειμερινού κινηματογράφου Rex (σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση των διοργανωτών σε περίπτωση που οι εργασίες καθυστερήσουν περισσότερο από έξι μήνες, το ποσό θα δοθεί σε ανάλογο έργο).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του που προς το παρόν παραμένει μη ανακοινώσιμο, το φεστιβάλ επέλεξε για εφέτος όχι κατ' ανάγκη να μιλήσει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά να επισκεφτεί τις χώρες που τη βιώνουν παράλληλα με εμάς.

Συνεπώς σε συνεργασία (εκτός άλλων) με την ισπανική πρεσβεία, το Ινστιτούτο Θερβάντες, την πρεσβεία της Αργεντινής, τις κινηματογραφικές εταιρείες Νew Star, Rosebud και Σπέντζος φιλμς, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την ΕΡΤ, το φεστιβάλ επέλεξε μια σειρά ισπανόφωνων κυρίως ταινιών με το «Μαύρο ψωμί» («Pa negro») του Aγκούστι Οϊαρόνγκα ως ταινία έναρξης (το φεστιβάλ θα κλείσει με την πρεμιέρα στην Ελλάδα της ταινίας «Wanderlust» με τους Πολ Ραντ και Τζένιφερ Ανιστον).
Η Τζένιφερ Ανιστον και ο Πολ Ραντ σε σκηνή από το «Wanderlust» που κλείσει το φεστιβάλ στην αίθουσα «Ανεσις»

Οι ταινίες που είναι ανακοινώσιμες ωστόσο είναι οι παλιές. Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Universal, το Donation Film Festival θα κάνει μια ενδεικτική επιλογή για προβολή ταινιών που έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά από τα κινηματογραφικά αρνητικά και κυκλοφορούν ήδη -ή θα κυκλοφορήσουν σύντομα- σε ειδική επετειακή έκδοση blu-ray από τη Sony Pictures Home Entertainment Hellas.

Ανάμεσά τους η ξεκαρδιστική κωμωδία «Μια τρελή... τρελή πτήση», το κλασικό «Κεντρί» αλλά και ένα τριήμερο ταξίδι στον χρόνο με δύο από τις γνωστότερες τριλογίες του εμπορικού αμερικανικού κινηματογράφου: «Επιστροφή στο Μέλλον» και «Jurassic Park».
Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ