Η άσκηση συμβάλλει στη μακροζωία - μια ακόμη έρευνα μας το βάζει καλά στο μυαλό μας

Άλλη μια μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία της άσκησης για την υγεία, καθώς έδειξε ότι συμβάλλει και στη μακροζωία.

Άλλη μια μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία της άσκησης για την υγεία, καθώς έδειξε ότι συμβάλλει και στη μακροζωία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα και πως 150 λεπτά γυμναστικής την εβδομάδα είναι αρκετά για να κερδίσει κανείς τρία χρόνια ζωής, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Η μελέτη είχε διάρκεια 13 ετών και πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με τη συμμετοχή τουλάχιστον 12.000 ατόμων, ηλικίας από 65 έως 83 ετών.

Από αυτούς, όσοι γυμνάζονταν τακτικά παρουσίαζαν καλύτερη εικόνα της υγείας τους όσο περνούσαν τα χρόνια, αποκτώντας αρκετά μικρότερες φθορές στη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, αλλά και χωρίς να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, όσοι αρχίζουν να γυμνάζονται ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, αλλά και να είναι πιο υγιείς και δραστήριοι, χωρίς να εμφανίζουν σημάδια κούρασης, κατάθλιψης και διαφόρων προβλημάτων, σωματικών και διανοητικών.

Μάλιστα, ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής Osvaldo Almeida, τόνισε ότι δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει κανείς να αθλείται, αφού όσοι κατά την έναρξη της μελέτης δεν γυμνάζονταν καθόλου, στην πορεία άρχισαν να δραστηριοποιούνται περισσότερο και μακροπρόθεσμα ωφελήθηκαν από την άσκηση αρκετά.

«Συγκεκριμένα, μπορούσαν να κάνουν τις δουλειές τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα – έλεγχαν τα οικονομικά τους, φρόντιζαν τον εαυτό τους και το σπίτι τους – και δεν παρουσίαζαν καμία ένδειξη γνωστικών προβλημάτων», ανέφερε ο καθηγητής Almeida, από τη Σχολή Ψυχιατρικής και Κλινικών Νευροεπιστημών.

Αντίθετα, όσοι συνήθιζαν να γυμνάζονται αλλά στην πορεία εγκατέλειψαν την άσκηση, άρχισαν να εμφανίζουν προβλήματα, που είχαν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ