Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε 12/1/1934: Το φωτο - άλμπουμ της μεγάλης Ελληνίδας σταρ που έφυγε πρόωρα - (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την Τζένη Καρέζη, με φωτογραφίες από τη ζωή της μοναδικής ελληνίδας ηθοποιού που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας.

Η Τζένη Καρέζη ή Ευγενία Καρπούζη, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934.

Υπήρξε από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι και την ενηλικίωση τα πέρασε στην Θεσσαλονίκη ενώ πάντα είχε όνειρο να ζήσει στο Παρίσι!


Λίγων μόλις μηνών στην αγκαλιά της μαμάς της

Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Καρπούζης, ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της, Θεώνη Καρπούζη, δασκάλα.

Πέρασε τα σχολικά της χρόνια πρώτα στην Θεσσαλονίκη, εσωτερική στο Γαλλικό σχολείο Καλογραιών, και κατόπιν στην Αθήνα, στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ», όπου αποφοίτησε το 1951.

Την ίδια χρονιά και κατανικώντας τις αντιρρήσεις του οικογενειακού της περιβάλλοντος περνά τις εξετάσεις και εισάγεται στην Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, από την οποία αποφοιτά το 1954.

Τον Οκτώβριο του 1954 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Ωραία Ελένη», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το 1955 εμφανίζεται και στην πρώτη κινηματογραφική της ταινία, σαν πρωταγωνίστρια μάλιστα, στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.

Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον επίσης ηθοποιό Ζάχο Χατζηφωτίου (1962-1964). "Όταν φάνηκε να κατεβαίνει από το επάνω μέρος της σκάλας, έμεινα άφωνος.Ήταν το πιο όμορφο πλάσμα που είχα δει ως τότε στη ζωή μου", γράφει ο Ζάχος Χατζηφωτίου στο βιβλίο του "Η Τζένη Καρέζη όπως τη γνώρισα".

Τον Αύγουστο του 1968 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο και απέκτησε ένα γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο.

Από το 1968 και μέχρι το θάνατό της θα συνεργαστεί αποκλειστικά με τον ηθοποιό και σύζυγό της Κώστα Καζάκο.

Την έχουμε αγαπήσει μέσα από δεκάδες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικές εμφανίσεις αλλά και τηλεοπτικές σειρές. 

Ένας ιππότης για τη Βασούλα, 1969

http://1.bp.blogspot.com/-Lhj7PP-PhRI/UGcqXIfemJI/AAAAAAAAGQI/Tld5chBBqYc/s1600/15_1_~1.JPG

Η Τζένη Καρέζη το 1973, συμμετείχε στο "Μεγάλο μας τσίρκο", του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Μαζί της έπαιξαν ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης.

Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Ιουλίου 1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο.

*Σαν σήμερα η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ