Ανεμοβλογιά: Ανησυχούμε περισσότερο από όσο πρέπει όταν κολλήσει το παιδάκι μας ή μήπως όχι;

Δεν χρειάζεται να απελπίζεστε καθώς μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να φροντίσετε και να βοηθήσετε το παιδί να αναρρώσει από την ασθένεια.

«Για τα περισσότερα υγιή παιδιά, η ανεμοβλογιά “καθαρίζει” μόνη της χωρίς θεραπεία», τονίζει η Δρ. Sheila Fallon Friedlander, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.

Πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο, ότι η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κρατάτε το παιδί σας στο σπίτι ή να περιορίζετε την επαφή με άλλους, αναφέρει η Friedlander σε δελτίο τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Σύμφωνα με το onmed, αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μέχρις ότου όλες οι φυσαλίδες να αρχίσουν να ξεραίνονται, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική κρούστα, διαδικασία που συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα και δεν δημιουργούνται νέες φυσαλίδες.

Για να ανακουφίσετε τον κνησμό, η καθηγήτρια προτείνει να κάνετε το παιδί μπάνιο με κολλοειδές βρόμης.

Το κολλοειδές βρόμης ή εκχυλίσματα βρόμης χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα για ευαίσθητο, ερεθισμένο, κατεστραμμένο δέρμα και έχουν ως στόχο να καταπραΰνουν τον κνησμό και να μαλακώνουν τα καθαριστικά.

Γεμίστε τη μπανιέρα με χλιαρό -όχι ζεστό- νερό και κάντε το παιδί μπάνιο. Κατόπιν εφαρμόστε μια τοπική αλοιφή με καλαμίνη, που έχει αντικνησμώδη και καταπραϋντική δράση, βαζελίνη ή κάποια άλλη κρέμα χωρίς άρωμα με πραμοξίνη ή μενθόλη και καμφορά. Μην κάνετε κατάχρηση τοπικών αντιβιοτικών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, τονίζει η Friedlander.

Μια άλλη επιλογή για να βοηθήσετε το παιδί να ανακουφιστεί από τη φαγούρα είναι κάποιο από στόματος αντιισταμινικό. Ακολουθήστε τις οδηγίες ή συμβουλευτείτε τον γιατρό για την κατάλληλη δοσολογία. Για την ανακούφιση από τον πυρετό, δώστε στο παιδί κάποιο φάρμακο με ακεταμινοφαίνη ή ιφουπροφαίνη, αλλά όχι ασπιρίνη.

Η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά με ανεμοβλογιά έχει συνδεθεί με μια σοβαρή κατάσταση, το σύνδρομο Reye, το οποίο επηρεάζει το ήπαρ και τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, τονίζει η Friedlander.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ