Βίντεο στη Νορβηγία: Έφτιαξαν έξυπνα φώτα στους δρόμους του Όσλο!

Στην εξοικονόμηση ενέργειας στοχεύει η Νορβηγία μέσα από την εγκατάσταση στο οδικό της δίκτυο ενός "έξυπνου" συστήματος φωτισμού, χάρη στο οποίο τα φώτα δρόμου ανάβουν αυτόματα μόλις αντιληφθούν την κίνηση ενός οχήματος και σβήνουν όταν αυτό περάσει από το σημείο.

Λίγο έξω από το Οσλο σε ένα κομμάτι δρόμου συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι καταγράφουν την κυκλοφορία. Όταν το σύστημα διαγνώσει ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ποδήλατα ή πεζοί, η ένταση στους λαμπτήρες μειώνεται κατά 80%.

Τη στιγμή που όχημα ή πεζός, εισέρχονται στην περιοχή τα φώτα επιστρέφουν πάλι στο 100% της απόδοσής τους προκειμένου να προσφέρουν ασφάλεια.
Το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Αν στεφθούν με επιτυχία οι δοκιμές του, η πολιτεία θα επεκτείνει το σύστημα σε άλλες περιοχές, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και αντίστοιχη μείωση εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με υποστηρικτές του προγράμματος, το κόστος ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να αποσβεσθεί σε 4.5 χρόνια λειτουργίας, ενώ άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο φωτισμό, δοκιμάζονται και σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ