Να Γιατί δεν τηρούμε τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς- Πως θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις στον εαυτό μας

"Να γίνω καλύτερος άνθρωπος" - Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσαν φέτος οι περισσότεροι Αμερικάνοι στον εαυτό τους

Η αυγή κάθε νέου έτους συνοδεύεται από ελπίδες , προσδοκίες και όνειρα. Συνοδεύεται επίσης από πλάνα και αποφάσεις που είμαστε , (αρχικά) απφασισμένοι να υλοποιήσουμε. Μετά τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει έρχονται .... οι υποσχέσεις στον εαυτό μας που θα.... τηρήσουμε.

Άλλες από αυτές έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα μας και τα "κακώς κείμενα" που θέλουμε να βελτιώσουμε, άλλες με την εμφάνιση μας, άλλες με "κακές συνήθειες" που είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε. "Θα χάσω βάρος", "θα βρω νέα δουλειά", "θα ξοδεύω λιγότερα χρήματα", "θα βλέπω περισσότερο τους φίλους μου," "θα κόψω το κάπνισμα", είναι κάποιες από τις καίριες αποφάσεις που παίρνουμε στην αρχή κάθε χρόνου. Πόσο συνεπείς είμαστε; Αυτό το διερεύνησε μια ομάδα από το κολέγιο Μάριστ της Νέας Υόρκης και τα αποτελλέσματα έχουν πραγματικά ενδιαφέρον.

Σε ψηφοφορία που διεξήγαγε τα αποτελλέσματα έδειξαν ότι για το 2018,  12%  των Αμερικάνων αναφέρει ότι θέλουν να είναι καλύτεροι άνθρωποι και το ίδιο ποσοστό (12%) λένε ότι θέλουν να χάσουν βάρος.

Το να αθλούνται περισσότερο, η υγιεινή διατροφή και η καλύτερη δουλειά  βρίσκονται στο 9% των αποφάσεων - προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ το 7% θέλει να βελτιώσει τη γενική του υγεία. Το 6% των Αμερικανών κατοίκων που αποφασίζουν να κάνουν μια αλλαγή θέλει να "κλωτσήσει" τη συνήθεια του καπνίσματος και ένα άλλο 6% σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα χρήματα και να εξοικονομήσει περισσότερα . Το 30% αναφέρει μια άλλη απόφαση γενικά.

Πέρυσι, η απόφαση "Θα γίνω καλύτερος άνθρωπος" με ποσοστό 16% έστειλε στη δεύτερη θέση την απόφαση "Θα χάσω βάρος" που είχε ποσοστό 10%. Οι αποφάσεις που έχουν  να κάνουν με τη σωστή διατροφή, την υγεία και την υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής, κατέχουν τις πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα τελευταία χρόνια λέει ο Δρ Lee M. Miringoff, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Φροντίδας του Κολλεγίου Marist. Το 2018, οι Αμερικάνοι έχουν μια καλή ευκαιρία να τηρήσουν τις υποσχέσεις στον εαυτό τους που αθέτησαν πέρυσι.

Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την αυτοβελτίωσή τους. Μελέτες έχουν δείξει όμως ότι λιγότερο από ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις στον εαυτό του για περισσότερους από λίγους μήνες.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα οι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές κακές συνήθειές τους. Όσο πιο φιλόδοξη είναι μια απόφαση, τόσο δυσκολότερο είναι να τηρηθεί, γι' αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να θέτουν ρεαλιστικούς και άρα πιο επιτεύξιμους στόχους στην αρχή κάθε χρονιάς. Κι ακόμη, να εστιάζουν σε ένα μόνο πράγμα που θέλουν να αλλάξουν και όχι σε πολλά μαζί, γιατί τότε αυξάνει ο κίνδυνος ο εαυτός τους να τους προδώσει.

Δύο άλλες συμβουλές των ψυχολόγων είναι να ανακοινώνει κανείς την απόφασή τους σε άλλους και να βρίσκει παρέα για συμπαράσταση στην αλλαγή της συνήθειάς του. Όταν κάποιος παίρνει μια σιωπηλή απόφαση και επιπλέον προσπαθεί μόνος του να την τηρήσει, χρειάζεται περισσότερη δύναμη θέλησης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ