Βίντεο: Να υποδεχθούμε τη "σούπερ σελήνη" όπως της αξίζει- Με υπέροχα τραγούδια για όλα τα γούστα

Μια επιλογή των ωραιότερων τραγουδιών που γράφτηκαν για την πανσέληνο 

«Μάτια μου η Ελλάδα, την πάει τη φεγγαράδα» και σε λίγο θα υποδεχθούμε το νέο έτος με μια υπέρλαμπρη πανσέληνο. 

Η  σελήνη,  όταν φοράει τα  γιορτινά της ελάχιστους αφήνει ασυγκίνητους, αποτέλεσε δε και αποτελεί πηγή έμπνευσης, για ποιητές, λογοτέχνες, μουσικούς.

Για όσους λοιπόν αγαπούν την πανσέληνο και θα ήθελαν να την απολαύσουν με μουσική υπόκρουση, επιλέξαμε τραγούδια από όλα τα είδη μουσικής για να καλύψουμε όλα τα γούστα.

Τα κλασικά…

Hijo de la Luna: «Ο γιος της σελήνης»

Τραγούδι γραμμένο από τον José María Cano εκτελέστηκε αρχικά από το ισπανικό συγκρότημα Mecano με την τραγουδίστρια Ana Torroja. Περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Entre el cielo y el suelo» του 1986 και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον ισπανόφωνο κόσμο, όπως και ολόκληρο το άλμπουμ. Έκτοτε το έχουν ερμηνεύσει πάρα πολλοί με την ίδια επιτυχία. Εμείς επιλέξαμε την εξαιρετική εκτέλεση της Montserrat Caballe

 

 

Antonin Dvorak – Rusalka – Song To The Moon

 

Το εξαιρετικό αυτό κομμάτι γράφτηκε από τον συνθέτη Αντονίν Λέοπολντ Ντβόρζακ, το 1900. Πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 1901. Χαρακτηρίστηκε «όπερα- (ένα λυρικό παραμύθι) για το φεγγάρι».

Moonlight Sonata

Η σονάτα για πιάνο Νο14 «Σχεδόν μια φαντασία», ευρύτερα γνωστή ως Moonlight Sonata , γράφτηκε από τον Λούτβιχ Βαν Μπετόβεν το 1801 και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1802. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν. Ο Μπετόβεν έγραψε τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» στα τριάντα του αφού είχε τελειώσει κάποια άλλη εργασία που του είχαν αναθέσει. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το τραγούδι γράφτηκε κατά παραγγελία.

 

Τα All time classic…

Fly me to the Moon- Frank Sinatra

Το «Fly Me to the Moon» είναι ένα δημοφιλές τραγούδι που γράφτηκε από τον Μπαρτ Χάουαρντ το 1954. Ο αρχικός του τίτλος ήταν «In Other Words«, και πρωτοερμηνεύτηκε από την Φελίσια Σάντερς σε καμπαρέ Το τραγούδι έγινε γνωστό ως «Fly Me to the Moon» από τον πρώτο στίχο του, και μετά από λίγα χρόνια οι παραγωγοί άλλαξαν τον τίτλο του επίσημα. Πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι που το έχουν ερμηνεύσει πάρα πολλοί και σπουδαίοι ερμηνευτές όπως η Ντόρις Γκρέϊ η Νταϊάν Κάρολ η Olivia Ong. Εδώ από τον Frank Sinatra

 

Moon River – Henry Mancini

Το τραγούδι σε στίχους Johnny Mercer, και μουσική Henry Mancini, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου τραγουδιού όταν πρωτοακούστηκε στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s». Επίσης χάρισε στον Mancini δύο βραβεία γκράμμυ. Το ερμήνευσαν πάρα πολλοί τραγουδιστές. Εδώ από τον Andrea Bocelli.

 

Moonlight Serenade – Ella Fitzgerald

Συνθέτης του τραγουδιού αυτού είναι ο Glenn Miller. Οι στίχοι είναι του Mitchell Parish. Ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1939. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1939, χαρακτηρίστηκε φαινόμενο της instrumental μουσικής. Εδώ από την Ella Fitzgerald

Tα Ροκ…

Rory Gallagher – Moonchild

Γράφτηκε από τον Ρόρυ Γκάλαχερ Ιρλανδό συνθέτη κιθαρίστα και τραγουδιστή της ροκ και της μπλουζ μουσικής. Ο Γκάλαχερ, θεωρείται ένας από σπουδαιότερους κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ.

 

Cat Stevens – Moon Shadow

Κυκλοφόρησε το 1971 στο άλμπουμ «Teaser and the Firecat»

 

Thin Lizzy – Dancing In The Moonlight

Έτος κυκλοφορίας 1977 – Άλμπουμ «Bad Reputation»

 

Tα Ελληνικά…

Πανσέληνος – Χάρις Αλεξίου

Έτος κυκλοφορίας 1995. Άλμπουμ «Οδός Νεφέλης». Στίχοι -Μουσική Χαρούλα Αλεξίου

 

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια- Ελένη Βιτάλη

Έτος κυκλοφορίας 1990. Άλμπουμ «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια» Στίχοι Τάσος Σαμαρτζής, μουσική Νότης Μαυρουδής. Ερμηνεύτηκε από τους Ελένη Βιτάλη, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Έλλη Πασπαλά, Ηλιάννα Σκουλή, Νότης Μαυρουδή, Αντώνη Καλογιάννη.

 

Η τρελή του φεγγαριού- (Στου Διγενή τα κάστρα)- Φλέρυ Νταντωνάκη

Στίχοι Νίκος Γκάτσος, μουσική Μάνος Χατζιδάκις, Έτος κυκλοφορίας 1977

 

Κοίτα μια νύχτα – Χαρούλα Αλεξίου

Στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου, Μουσική Θάνος Μικρούτσικος, Άλμπουμ «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»

Επιμέλεια Ειρήνη Πιτσόλη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ