Οταν τα κορίτσια έχουν περίοδο νωρίς τότε ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι πιο μεγάλος

Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα με σωστές τροφές

Τα κορίτσια που μπήκαν στην εφηβεία νωρίτερα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή τους σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό  Pediatrics. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή διατρέχουν υψηλότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σύμφωνα με την  αμερικανική μελέτη .

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνελ στη Νέα Υόρκη για την μελέτη, ανέλυσαν στοιχεία  που αφορούσαν τουλάχιστον 7.800 νεαρές κοπέλες, μεγαλύτερες των 20 ετών. Σχεδόν το 7% είχαν την πρώτη τους εμμηνορρυσία σε ηλικία 10 ετών και το 19% σε ηλικία 11 ετών.

Η εμμηναρχή είναι απτή απόδειξη της εφηβείας. Δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση ως προς το τι σημαίνει πρώιμη εμμηναρχή, αλλά στα κορίτσια του δείγματος της παρούσας μελέτης, η πρώτη εμμηνορρυσία συνέβη κατά μέσο όρο σε ηλικία 12 ετών. Ορισμένα βέβαια εμφάνισαν εμμηνορρυσία σε ηλικία επτά ετών. Το ηλικιακό αυτό ορόσημο είναι σπάνιο, καθώς αφορά κάτω από το 1% των κοριτσιών.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την National Longitudinal Study of Adolescent Health . Αυτή είναι μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη που περιλαμβάνει στοιχεία από τη νεολαία από ένα ευρύ φάσμα φυλετικών, εθνοτικών και κοινωνικοοικονομικών υποβάθρων. Οι συνεντεύξεις που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη διεξήχθησαν σε τέσσερα στάδια από το 1994 έως το 2008.

Σύμφωνα με την Δρ Τζέιν Μεντλ, κλινική ψυχολόγο και επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, «τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή είχαν αυξημένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων και αντικοινωνικής συμπεριφοράς από τις συνομήλικες τους», όπως αναφέρει το ndv.com

Η ερευνήτρια υπενθυμίζει επίσης ότι η παχυσαρκία ή η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τον ενδοκρινικό σύστημα ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στην πρώιμη εμμηναρχή. Τέτοιες ουσίες περιέχονται σε πλαστικά είδη και επιβραδυντικά φλόγας, μεταξύ άλλων.

Σημειώνει δε ότι η εφηβεία έχει τελικά επιρροές σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου, καθώς εκτός από τη βιολογική «μεταμόρφωση» συνεπάγεται και δραματικές αλλαγές στους κοινωνικούς ρόλους και τις σχέσεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, η πρώιμη εφηβεία παίζει ένα μικρό ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης και των αντικοινωνικών συμπεριφορών. «Ακόμα κι αν ένα κορίτσι μπει πρόωρα στην εφηβεία, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παλεύει στην υπόλοιπη ζωή της με την κατάθλιψη. Είναι ένας επιπρόσθετος κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να τυγχάνει της προσοχής μας, καθώς η κατάθλιψη και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι περίπλοκες καταστάσεις και επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες», εξηγεί.

To περιοδικό Ndv, αναφέρει ότι  η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεστε, τον τρόπο που σκέφτεστε και πώς ενεργείτε. Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο διαρκώς αυξανόμενες διαταραχές στον κόσμο, ιδίως μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και αγοριών και παρουσιάζει  μερικά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και να σας κάνουν να νιώσετε θετικά.

1. Σύνθετοι υδατάνθρακες: Συμπεριλάβετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πολύπλοκους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν συνδεθεί με νευρικότητα, άγχος, μειωμένη συγκέντρωση και αϋπνία.

2. Βιταμίνη D: Έλειψη αυτής της βιταμίνης συνδέεται συχνά με μεταβολές της διάθεσης και κατάθλιψη. Προσθέστε φυσικές πηγές βιταμίνης D όπως μανιτάρια, αυγά και γάλα σόγιας στη διατροφή σας.

3. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και να βοηθήσουν στην ψυχική σας υγεία. Τα μούρα και τα τρόφιμα όπως τα κεράσια, τα σταφύλια και τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα είναι το καλύτερο σας στοίχημα.

4. Καλές πρωτεΐνες  υψηλής ποιότητας: Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα είναι γνωστό ότι ενισχύουν την εγρήγορση. Μερικά από αυτά περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο βοηθά το σώμα σας να ενεργοποποιήσει το μηχανισμό που ενισχύει την εγκεφαλική χημική ουσία, τη σεροτονίνη. Τα μπιζέλια, τα φασόλια, η σόγια, οι φακές και οι σάλτσες είναι καλές επιλογές και επίσης το κοτόπουλο και το ψάρι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ