Μια ολόκληρη οικογένεια ζει σε αεροδρόμιο εδώ και 3 μήνες - Οι "Τομ Χανκς" της αληθινής ζωής (ΦΩΤΟ)

Αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από φόβο

Μια ανάρτηση στο facebook που τώρα πια δεν υπάρχει - αφαιρέθηκε- έφερε στο φως μια πολύ συγκινητική ιστορία μεταναστών. Κανείς από μας δεν επιθυμεί να μένει στο αεροδρόμιο πάνω από μερικές ώρες όμως μια οικογένεια από τη Ζιμπάμπουε, ζει στο κύριο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ για πάνω από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το  γραφείο μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, τέσσερα παιδιά κάτω των 11 ετών και τέσσερις ενήλικες έφθασαν στη Μπανγκόκ τον Μάιο, αλλά αρνούνται να επιστρέψουν στη Ζιμπάμπουε υπό το φόβο διώξεων

.Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, η ιστορία τους ήρθε στο φως όταν κάποιος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook που τον έδειχνε να δίνει ένα χριστουγεννιάτικο δώρο σε ένα μικρό κορίτσι, μέλος της οικογένειας. 

Στο post που τώρα έχει σβηστεί ο Kanaruj Artt Pornsopit δήλωσε ότι η οικογένεια ζούσε στο αεροδρόμιο για σχεδόν τρεις μήνες εξαιτίας των ταραχών στη χώρα τους. "Ελπίζω σύντομα να επιστρέψετε όλοι στη "γλυκειά πατρίδα", έγραφε ο Kanaruj στο post.

Ο υπεύθυνος του γραφείου μετανάστευσης δήλωσε στο BBC ότι όλοι έφτασαν αρχικά στην Ταϊλάνδη ως τουρίστες. Προσπάθησαν τον Οκτώβριο να πετάξουν από την Μπανγκόκ στη Βαρκελώνη μέσω του Κιέβου, αλλά τους αρνήθηκαν την επιβίβαση επειδή δεν είχαν θεωρήσεις εισόδου στην Ισπανία.   

Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ξαναγυρίσουν στην Ταϊλάνδη, καθώς είχαν λήξει οι αρχικές τουριστικές τους βίζες κατά πέντε μήνες και χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλο πρόστιμο.   Αργότερα έκαναν διευθετήσεις με τις Διεθνείς Αερογραμμές Ουκρανίας (UIA) ώστε να πετάξουν μέσω του Κιέβου στο Ντουμπάι και στη συνέχεια σε μια τρίτη χώρα - παρακάμπτοντας τους κανονισμούς για την ευρωπαϊκή μετανάστευση.     

 Όμως, όπως λέει ο εκπρώσοπος της UIA, η οικογένεια ακύρωσε τα εισιτήριά τους για το τελικό σκέλος του ταξιδιού , κάτι που τους οδήγησε από το Ντουμπάι στην Μπανγκόκ.   Η οικογένεια αρνήθηκε να σταλεί πίσω στη Ζιμπάμπουε, λέγοντας ότι υπήρχαν φόβοι για δίωξη μετά τις αναταραχές του Νοεμβρίου που οδήγησαν στην απομάκρυνση του ηγέτη Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος αστάθεια στη Ζιμπάμπουε, έτσι κάποιοι στη χώρα έχουν αμφιβολίες για τα όσα υποστηρίζει η οικογένεια περί διώξεων.   Εδώ και τρεις μήνες η οικογένεια ζει στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi, δέχεται φροντίδα και διατροφή από το προσωπικό του αεροδρομίου.   

Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ πρότεινε  η οικογένεια να παραμείνει στην Ταϊλάνδη καθώς εργάζεται για να ολοκληρώσει τη διαδικασία που θα της δώσει διαβατήριο και άσυλο για μια τρίτη χώρα. 

 Ένας εκπρόσωπος της UNCHR δήλωσε ότι "διερευνά επί του παρόντος λύσεις" αλλά δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες ή επιβεβαίωση.   Η Ταϊλάνδη δεν παρέχει νομικό καθεστώς στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.   

Η κατάσταση της οικογένειας έχει παρομοιαστεί με την ταινία «The Terminal», στην οποία ο ηθοποιός Τομ Χανκς υποδύεται έναν άνθρωπο που είναι παγιδευμένος σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.   Αλλά εκπρόσωπος του αεροδρομίου τόνισε : «Προσπαθήστε να μην το συγκρίνετε με την ταινία. Η κατάστασή τους δεν είναι τόσο δραματική ... πραγματικά έχουν πολλές επιλογές».   «Θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες που είναι πρόθυμες να τους δεχτούν... Προσφερθήκαμε επίσης να τους μεταφέρουμε σε κέντρο στέγασης  όπου υπάρχει παιδική μέριμνα, αλλά αρνήθηκαν και δηλώνουν ευτυχείς που μένουν εδώ» δήλωσε με αιχμηρό τρόπο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ