Στην Ιταλική DoBank η διαχείριση κόκκινων δανείων 2 δισ. ευρώ - Ποιες θα αναλάβουν Εθνική και Alpha

Η προσφορά της DoBank κρίθηκε ως η πλέον ικανοποιητική, σε σχέση με αυτές των Altamira και APS, που είχαν επίσης προκριθεί στην τελευταία φάση του διαγωνισμού.

Στην ιταλική τράπεζα DoBank, η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και αναδιάρθρωση προβληματικών εταιρικών δανείων, πρόκειται να αναθέσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου στο euro2day, ο σχετικός διαγωνισμός (project Solar), που έτρεξε με εντολή του διατραπεζικού οργάνου για μεγάλα εταιρικά «κόκκινα» δάνεια (NPLs Forum) η Oliver Wyman, ανέδειξε ως προτιμητέο επενδυτή την DoBank.

Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή αποτελεί το πρώτο κρίσιμο βήμα μιας επίπονης και χρονοβόρου διαδικασίας. Η DoBank θα πρέπει, τους επόμενους μήνες, να δημιουργήσει και να στελεχώσει «πλατφόρμα» διαχείρισης στην Ελλάδα, με τις τράπεζες να καλύπτουν, μέσω της συμφωνηθείσας προμήθειας, μέρος των σχετικών εξόδων.

Η διαχείριση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει προς τα τέλη του 2018. Το χαρτοφυλάκιο, που θα αναλάβει να διαχειριστεί η DoBank, θα περιλαμβάνει δάνεια περίπου 2.000 επιχειρήσεων, που έχουν δοθεί από τουλάχιστον δύο τράπεζες. Οι κοινοί πιστούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δανεισμό της τάξης των 5 με 20 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Η ανάθεση αποτελεί την πρώτη από κοινού κίνηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και υπό το παραπάνω πρίσμα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της έντασης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Δείγμα που καταβλήθηκε προσπάθεια να σταλεί, πριν την έναρξη της επικείμενης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Σημειώνεται ότι επίκειται και η ανάθεση από τις Alpha και Eurobank σε κοινοπραξία υπό την Alvarez & Marsal της διαχείρισης προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Σε συζητήσεις

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ