Θες να κάνουμε σεξ; Εντάξει υπόγραψε μου πρώτα -Νέος νόμος στην Σουηδία απαιτεί ρητή συναίνεση

O νέος «νόμος περί συναίνεσης» που κατέληξε η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Πράσινων της Σουηδίας και ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή προς ψήφιση είναι πρωτοποριακός -και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενος.

Όπως προβλέπει, κάθε πολίτης υποχρεούται να έχει τη ρητή συγκατάθεση του ή της συντρόφου του -τόσο σε περίπτωση ετερόφυλων ζευγαριών ή ζευγαριών του ίδιου φύλου- προκειμένου να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, αν και αρκεί η προφορική συγκατάθεση, δίνεται η δυνατότητα αυτό να απαιτείται και γραπτά, κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά και διασφάλιση. «Είναι πολύ απλό. Το σεξ πρέπει πάντα να είναι εκούσιο.

Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν πρέπει να προχωρά κανείς», δήλωσε για το θέμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Stefan Löfven. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, υπήρχε πρόβλεψη που αφορούσε την άρνηση -με την έννοια ότι ο καθένας και η καθεμία μπορούσε να αρνηθεί την ερωτική πράξη λέγοντας «όχι σημαίνει όχι».

Τώρα, όμως, εκτιμήθηκε ότι απαιτούνταν μια νέα νομοθετική ρύθμιση, κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα εξαναγκασμού κυρίως των γυναικών στη σεξουαλική πράξη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με τον νέο νόμο διευρύνεται η έννοια της «σεξιστικής βίας» και ισχύει σε περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το theguardian.com.

Οι επικριτές του νόμου, που εφόσον εγκριθεί θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2018, προβάλλουν το επιχείρημα ότι αν και είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι πάντες από κάθε έκφραση σεξισμού, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις κινδυνεύουν να «σκοτώσουν» τον ερωτισμό, μαζί με τη γοητεία και τον μυστικισμό που τον συνοδεύουν. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ