Silent Night: To πιο διαχρονικό & εμβληματικό τραγούδι των Χριστουγέννων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα πιο διαχρονικά, σημαντικά και εμβληματικά κομμάτια που ερμηνεύτηκαν με κάθε τρόπο και από πολλούς κορυφαίους τραγουδιστές.

Όταν ο Αυστριακός δάσκαλος, Κόνρανρ Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ έφτιαχνε την μοναδική μελωδία της Άγιας Νύχτας το 1818 και πιο συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, για να την παρουσιάσει στις 24, δηλαδή μία μέρα μετά στο κοινό δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί την απήχηση που θα είχε στο πέρασμα των χρόνων.

Το Silent Night έβαλε την σφραγίδα του στις γιορτές των Χριστουγέννων. Έγινε ένα από τα πιο διαχρονικά, σημαντικά και εμβληματικά κομμάτια που έκτοτε ερμηνεύτηκαν με κάθε τρόπο και από πολλούς κορυφαίους τραγουδιστές. Ο Γκρούμπερ γεννήθηκε το 1783 (25 Νοεμβρίου) στο Χόχμπουργκ-Αχ της Βόρειας Αυστρίας.

Αν και μικρός είχε μάθει την τέχνη της υφαντουργίας έχοντας τρομερές επιδόσεις στο σχολείο αλλά και στην μουσική έκανε μεγάλα βήματα και σε επίπεδο σπουδών αλλά και στην ζωή του στους δύο αυτούς τομείς. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του έμεινε στο χωριό Άρνσντορφ. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος και οργανοπαίχτης στην εκκλησία της περιοχής.

Παράλληλα όμως ήταν οργανίστας και χοράρχης και στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο γειτονικό χωριό Όμπερντορφ. Εκεί παρουσίασε για πρώτη φορά την Άγια Νύχτα, την οποία είχε συνθέσει ο ίδιος και είχε στίχους γραμμένους από τον πάτερ Γιόζεφ Μορ. Στον Άγιο Νικόλαο παρουσίασε για πρώτη φορά την Άγια Νύχτα. Ήταν παραμονή των Χριστουγέννων του 1818.

Ο ίδιος μέσα στα επόμενα χρόνια έγραψε παραλλαγές της ίδιας σύνθεσης. Για εκκλησιαστικό όργανο και για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα. Επίσης ενορχήστρωσε διάφορα κάλαντα και λειτουργίες, που παίζονται μέχρι και σήμερα στις εκκλησίες της Αυστρίας.

Ο Φραντς Γκρούμπερ πέθανε στο Χαλάιν του Σάλτσμπουργκ. Ήταν 7 Ιουνίου 1863. Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών. Από τους τρεις γάμους του απέκτησε δώδεκα (!) παιδιά, από τα οποία μόνο τέσσερα ενηλικιώθηκαν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ