Βρέθηκε το πρώτο συμμαχικό υποβρύχιο που είχε βυθιστεί μυστηριωδώς τον Α' παγκόσμιο πόλεμο

Η Αυστραλία βρήκε το ναυάγιο του πρώτου υποβρυχίου των συμμαχικών δυνάμεων που είχε βυθιστεί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ανοιχτά της ακτής της Παπούας Νέας Γουινέας, λύνοντας έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα ένα από τα πιο παλιά ναυτικά μυστήρια στον κόσμο.

Το υποβρύχιο ΑΕ-1 ήταν το πρώτο συμμαχικό σκάφος που βυθίστηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες καθώς έκανε μια περιπολία για γερμανικά πολεμικά πλοία το 1914.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας και ορισμένες ιδιωτικές οργανώσεις εντόπισαν κατά την 13η προσπάθεια που κατέβαλαν το ναυάγιο του υποβρυχίου που είχε βυθιστεί αύτανδρο με 35μελές πλήρωμα, διευκρίνισε μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η Αυστραλή υπουργός Άμυνας Μαρίσα Πέιν.

Η εξαφάνιση του υποβρυχίου αυτού «ήταν μια τραγωδία για το τότε δοκιμαζόμενο έθνος μας», σημείωσε η Πέιν, προσθέτοντας ότι τελέστηκε μια μικρή επιμνημόσυνη δέηση για τους 35 νεκρούς του ναυαγίου επί του πλοίου που έκανε τις θαλάσσιες έρευνες και εντόπισε το ναυάγιο. Η υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές προσπαθούν τώρα να έρθουν σε επαφή με τους απογόνους των νεκρών.

«Ελπίζω ότι αυτό που κάναμε τις τελευταίες ημέρες θα φέρει τώρα ανακούφιση στις οικογένειες και τους απογόνους όλων αυτών των μελών του πληρώματος», δήλωσε παράλληλα ο αρχηγός του επιτελείου του πολεμικού ναυτικού αντιναύαρχος Τίμι Μπάρετ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το πλήρωμα του υποβρυχίου προερχόταν από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι αρχές δεν αποκάλυψαν τον τόπο στον οποίο βρέθηκε το ναυάγιο, παρά μόνον ότι εντοπίστηκε ανοιχτά της ακτής της Παπούας Νέας Γουινέας, όπως αναφέρουν οι ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters.

Εξάλλου οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Παπούας Νέας Γουινέας ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να χαρακτηρίσουν προστατευόμενη περιοχή το μέρος στο οποίο βρέθηκε το ναυάγιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ