Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης - Η κόρη του διάσημου αρχιτέκτονα Paolo Soleri τον κατηγορεί ότι προσπάθησε να τη βιάσει! (ΦΩΤΟ)

Έσπασε τη σιωπή της πολλά χρόνια μετά

Η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα, Paolo Soleri, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή, τον κατηγορεί ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά και προσπάθησε να τη βιάσει όταν ήταν έφηβη. 
Σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Medium, με τίτλο «Σεξουαλική κακοποίηση: Είναι εσύ, αυτός και το έργο του», η Ντανιέλα Σολέρι περιγράφει μια τυρρανική σχέση με τον πατέρα της - έναν αρχιτέκτονα που έγινε διάσημος για τα οραματικά, πρωτοποριακά σχέδιά του.

Στο κείμενο, περιγράφει έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη, όπου ο Σολέρι την παρενοχλούσε συνέχεια σεξουαλικά. "Ήταν ένας εφιάλτης που άρχισε στην πρώιμη εφηβεία μου, όταν ο πατέρας μου, ένας διάσημος αρχιτέκτονας  άρχισε να με παρεενοχλεί σεξουαλικά και τελικά προσπάθησε να με βιάσει όταν ήμουν 17", έγραψε. "Ήταν το τεράστιο πρόβλημα ενός παιδιού που δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο τον οποίο εγώ έβλεπα σαν το κέντρο του σύμπαντος".

Η Ντανιέλα, που έχει μια αδελφή, μεγάλωσε στην έρημο της Αριζόνα, όπου ο πατέρας της εγκαταστάθηκε και εξέλιξε τη δουλειά του, μετά από μια σύντομη περίοδο συνεργασίας  με την εταιρεία  Frank Lloyd Wright .

Daniela Soleri

Όπως αναφέρει το dezeen, o διάσημος αρχιτέκτονας αργότερα ανέπτυξε την έννοια της "αρχολογίας" του,  η οποία συνδυάζει την αρχιτεκτονική με την οικολογία για να δημιουργήσει πυκνοκατοικημένους ανθρώπινους βιότοπους.

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που τιμά το έργο του συνολικά, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Scottsdale Museum of Contemporary Art. Αλλά η Ντανιέλα ισχυρίζεται ότι η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του πατέρα της ήταν το αποτέλεσμα της εγωκεντρικής και επικίνδυνης προσωπικότητάς του.

Κτίσμα του Paolo Soleri

"Είχε απίστευτες ικανότητες, - νοημοσύνη, χάρισμα, πειθαρχία, ταλέντο - ήταν εξαιρετικός με διάφορους τρόπους", έγραψε. "Αλλά όπως και πολλοί τέτοιοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών καλλιτεχνών, ήταν ένας άγριος νάρκισσος, ικανός να δει τους άλλους μόνο ως πιόνια στον κόσμο του."

Η επιστολή της Ντανιέλα που έρχεται στο φως ως συνέχεια των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης, δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Η ίδια εκφράζει την λύπη της για το γεγονός ότι πριν γίνουν ένα είδιος μόδας αυτού του τύπου οι κατηγορίες, κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί της. Μάλιστα αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με τους New York Times, για να πει την ιστορία της αλλά την αγνόησαν.

Σχέδιο του Paolo Soleri

Αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της τόσα χρόνια μετά, για να φύγει από μέσα της το βάρος που κουβαλούσε όλο αυτό τον καιρό που έμενε σιωπηλή.  Η Ντανιέλα, επιστήμονας στο τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, διέκοψε κάθε σχέση με τον πατέρα της το 2011, δύο χρόνια πριν πεθάνει σε ηλικία 93 ετών.

Την ιστορία της την είχει μοριαστεί με κάποιους στενούς φίλους της 24 χρόνια πριν και πριν από έξι χρόνια  με μέλη του συμβουλίου του Ιδρύματος Cosanti, όταν υπέβαλε την παραίτηση  της. Μάλιστα προς μεγάλη της έκπληξη ένα από τα μέλη του συμβουλίου την συμβούλεψε να παραμείνει σιωπηλή και να μην πει ποτέ την ιστορία της.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ