Revive Greece: Μια ελληνική ομάδα ανάμεσα στους νικητές του βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών

Μια δυναμική ομάδα που εκπαιδεύει μετανάστες για να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας

Τα Βραβεία της Κοινωνίας των Πολιτών έχουν στόχο να αναδείξουν το έργο πολυάριθμων ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη για την στήριξη της εισόδου στην αγορά εργασίας ορισμένων από τις πιο ευπαθείς και μειονεκτούσες ομάδες της κοινωνίας. Κάθε μία από τις νικητήριες πρωτοβουλίες προβάλλει, με τον τρόπο της, το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις βάσης για την εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού στις αγορές εργασίας και την ενθάρρυνση ανθρώπων κάθε ηλικίας και προέλευσης να εισέλθουν στον κόσμο της απασχόλησης ή της επιχειρηματικότητας.

Ο θεσμός των βραβείων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, (ΕΟΚΕ), που έφτασε πλέον στην ένατη διοργάνωσή του, καλύπτει κάθε χρόνο μια διαφορετική πτυχή των δραστηριοτήτων της. Το βραβείο του 2016 ήταν αφιερωμένο στις οργανώσεις που εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών.

Σκοπός των φετινών βραβείων ήταν η ανάδειξη εκείνων των ΜΚΟ που στέκονται αρωγοί στην εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού στις αγορές εργασίας και ενθαρρύνουν ανθρώπους κάθε ηλικίας και προέλευσης να εισέλθουν στον κόσμο της απασχόλησης ή της επιχειρηματικότητας.

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου άνδρες και γυναίκες από τα 28 κράτη - μέλη συγκεντρώθηκαν στο κτίριο Καρλομάγνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να απονείμουν το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών για το 2017, σε πέντε ομάδες οι οποίες με το έργο τους κατάφεραν να συμβάλλουν, έστω και λίγο, στη μείωση της ανεργίας βοηθώντας παράλληλα συνανθρώπους μας.

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή απονέμω αυτά τα βραβεία στους νικητές. Επωφελούμαι της ευκαιρίας για να τους συγχαρώ, αλλά και για να αποτίνω τον φόρο τιμής που αξίζουν όλοι οι ιδιώτες και όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που με την αδιάκοπη εργασία τους και την προσήλωσή τους στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας αποτελούν παράδειγμα για όλους», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Γιώργος Ντάσης.

REvive Greece: Μια ομάδα από την Ελλάδα ανάμεσα στους νικητές

«Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Με αυτή τη φράση ο άνθρωπος πίσω από την πρωτοβουλία REvive Greece, Θ. Δημακαράκος, αναδεικνύει το πραγματικό νόημα της φετινής βράβευσης.

Αποστολή της REvive Greece είναι να βοηθήσει πρόσφυγες και μετανάστες να αφομοιωθούν εργασιακά από τις χώρες υποδοχής καλύπτοντας παράλληλα το έλλειμμα θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο.

Η REvive Greece εκμεταλλεύεται το χρόνο παραμονής των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας, που τις περισσότερες φορές αγγίζει τα δύο χρόνια, για να τους εκπαιδεύσει στις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα σε επιχειρήσεις της χώρας υποδοχής τους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη οι θέσεις προγραμματιστών που παραμένουν κενές υπολογίζονται σε 400.000, ένας αριθμός που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2020.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Δημακαράκος «Οσο καιρό οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν στην Ελλάδα να εγκριθεί η μεταφορά τους σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, εμείς τους εκπαιδεύουμε μέσα από την πρωτοποριακή  πλατφόρμα e - learning που διαθέτουμε, και στη συνέχεια τους φέρνουμε σε επαφή με νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συνεργαστούν».

Η εκπαίδευση διαρκεί έξι μήνες και γίνεται εύκολα μέσω του smartphone τους ενώ απαιτείται απλά η βασική γνώση αγγλικών από τον εκπαιδευόμενο. Οι απόφοιτοι του προγράμματος προετοιμάζονται σε ένα βασισμένο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας περιβάλλον ώστε να είναι άμεσα έτοιμοι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Τα υπόλοιπα τέσσερα βραβεία της κοινωνίας των πολιτών πήγαν στους:

DUO for a JOB - Βέλγιο

Progetto Quid- Ιταλία

Institute of Robotics for Dependency (IRD)- Ισπανία

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Discovering hands  πρωτοβουλία του Γερμανού γυναικολόγου Φρανκ Χόφμαν, ο οποίος εκπαιδεύει τυφλές και με μειωμένη όραση γυναίκες να χρησιμοποιούν την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση της αφής τους για να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Made in Greecenews

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ