Παγκόσμια αντίδραση στην απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ- Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή- Διάγγελμα Αμπάς

"Ήταν μια απόφαση που έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό" - λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε  σήμερα ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την προσεκτική αμερικανική πολιτική ως προς αυτό το ακανθώδες ζήτημα επί δεκαετίες κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών στην περιοχή που φοβούνται ανάφλεξη της βίας. Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, που αναμένεται να γνωστοποιήσει με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο, ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που του είχε αναθέσει ο Τραμπ.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται. «Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για την «αναγνώριση μιας πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης.

Τουρκία και Συρία προειδοποιούν για την πρόθεση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (?) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

Καταδικάζουν την απόφαση Ιράν και Πακιστάν

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρεσβευτής Ντιάμπ αλ-Λουχ.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ιρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ιράν «δεν θα ανεχθεί μια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων» είπε εξάλλου ο Ροχανί σε ομιλία ενώπιον αξιωματούχων στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Βολιβία

Η Βολιβία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της, ο Σάσα Σολίς.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση» που θα είναι «μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη απόφαση που θα αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε σε δημοσιογράφος ο Βολιβιανός διπλωμάτης.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η μεταφορά της πρεσβείας), η Βολιβία θα ζητήσει από την προεδρία (της Ιαπωνίας) του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκαλέσει το συντομότερο μια δημόσια συνεδρίαση επί αυτού του θέματος» συμπλήρωσε ο Σολίς.

«Εάν αυτή η απόφαση ληφθεί, θα πρόκειται για μια απειλή όχι μόνο για την ειρηνευτική διαδικασία αλλά μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

Μέι: Πρέπει να μιλήσω με τον Τραμπ για το θέμα αυτό

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών.

«Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό», είπε η Μέι. «Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.»

«Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει εν τέλει να αποτελέσει μια πρωτεύουσα που θα μοιράζονται το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος», είπε η Μέι.

 

Διάγγελμα Αμπάς μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. O Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αναγνωρίσει απόψε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αψηφώντας προειδοποιήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής.

Ντ. Τραμπ: Η απόφαση για την Ιερουσαλήμ θα έπρεπε να έχει ληφθεί «εδώ και καιρό»

Μία ώρα πριν από την ομιλία του, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφασή του αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

"Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (...) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν", δήλωσε, σε μια συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ