Πέθανε στα 75 της η Κριστίν Κίλερ - Η πέτρα του" Προφιούμο "του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου της Βρετανία (ΦΩΤΟ)

Πρωταγωνίστρια σε ένα ερωτικό τρίγωνο που προκάλεσε αναταραχές στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών η Κριστίν Κίλερ, η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Τζον Προφιούμο, υπουργό Πολέμου στην κυβέρνηση Μακμίλαν, και στον Γιεβγκένι Ιβανόφ, αξιωματικό του σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στις αρχές της δεκαετίας του 60.

 Συμπρωταγωνιστές στην υπόθεση Προφιούμο ήταν ο γνωστός μπον βιβέρ και οστεοπαθητικός Στίβεν Γουόρντ, στο διαμέρισμα του οποίου συναντιόταν το παράνομο ζευγάρι, και η συγκάτοικος της Κίλερ, Μάντι Ράις-Ντέιβις.

Η Κίλερ υπήρξε η πέτρα του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στη Βρετανία. Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στη συντηρητική Βρετανία και οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, του συντηρητικού Χάρολντ Μακμίλαν.

ΦΩΤΟ: Central Press

Ο γιος της Σέιμουρ Πλατ δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι η Κίλερ πέθανε αργά χθες το απόγευμα και ότι το σκάνδαλο την είχε επηρεάσει πολύ αρνητικά. Την εποχή εκείνη η Κίλερ εργαζόταν ως χορεύτρια σε καμπαρέ, αλλά θεωρείτο ότι ήταν και πόρνη πολυτελείας.

 

Ο Προφιούμο ήταν έγγαμος όταν είχε δεσμό μαζί της και είχε γίνει ο νεαρότερος βουλευτής της Βρετανίας στα 25 του χρόνια. Επίσης ήταν αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στην Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 1950 και υπουργός Πολέμου από το 1960. Ήταν ένας μορφωμένος, παρασημοφορεμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Το πολιτικό του μέλλον ήταν λαμπρό.

Lewis Morley took the photo at the request of Peter Cook as publicity for a future film.

Photograph: Lewis Morley/Sloane

Στην Κριστίν Κίλερ έχουν αποδοθεί οι επαγγελματικές ιδιότητες της χορεύτριας σε καμπαρέ, της σερβιτόρας, της ηθοποιού αλλά και της αδήλωτης πόρνης πολυτελείας.

Ο Στίβεν Γουόρντ, όντως εξαιρετικά καλά δικτυωμένος σε κοινωνικό επίπεδο, αναλάμβανε να γνωρίζει όμορφες και νεαρές -ενίοτε ανήλικες- γυναίκες σε επιφανείς Βρετανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην άρχουσα τάξη. Μεταξύ των υψηλών πελατών του Γουόρντ ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Σοβιετικής Ένωσης Γιεβγκένι Ιβανόφ, οποίος συνδέθηκε με φιλία με τον προαγωγό. Απ' όλα τα κορίτσια του Γουόρντ, ο Ιβανόφ είχε ξεχωρίσει την Κριστίν Κίλερ. Το ίδιο και ο Τζον Προφιούμο.

Κριστίν Κίλερ- Πορφιούμο - ΦΩΤΟ: John Sacks

Ο Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ. Όταν ο υπουργός πρωτοσυνάντησε την Κριστίν, συνοδευόταν από τη γυναίκα του, την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον. Ο υπουργός επεδίωξε να την ξανασυναντήσει στο Λονδίνο, κάτι για το οποίο φρόντισε, με το αζημίωτο, ο Γουόρντ. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο. Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, προτού την τερματίσει ο ίδιος. Η ερωτική αυτή σχέση τού στοίχησε ανεπιστρεπτί την πολιτική του καριέρα. Και αυτό, διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ είχε παράλληλη σχέση με τον Ιβανόφ.

Christine Keeler

ΦΩΤΟ: Kent Gavin

Το 1962 το βραχύβιο παράνομο ειδύλλιο δεν ήταν πλέον κρυφό και ο Προφιούμο –λόγω της σχέσης της Κίλερ με τον Ιβανόφ– κατηγορήθηκε εμμέσως από τον Τύπο για εσχάτη προδοσία. Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη. Οι εφημερίδες άρχισαν να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ. Ο Προφιούμο έμαθε για τη δεύτερη σχέση της Κίλερ από τον Τύπο. Κλήθηκε, ωστόσο, να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το μεγάλο λάθος του Προφιούμο ήταν ότι διέψευσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τις φήμες για την κρυφή εξωσυζυγική σχέση του. Την άνοιξη του 1963 αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Κίλερ. Τον Ιούνιο, όμως, μετά από φοβερές πιέσεις της αντιπολίτευσης, του Τύπου και της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα για να προστατεύσει την οικογένειά του και παραιτήθηκε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ