Παράταση με... προβλήματα για το Κοινωνικό Μέρισμα - Πως "καίγονται" οι φιλοξενούμενοι & τι καταγγέλλουν οι πολύτεκνοι

H διαδικασία των αιτήσεων συνεχίζεται για μία επιπλέον εβδομάδα στο www.koinonikomerisma.gr.

Μέχρι σήμερα, οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται συνολικά στις 905.440 για το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 202.552. Οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις είναι 444.745. Οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (σ.σ. πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) αριθμούν 482.910. Τέλος, οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 62.583.

Τώρα, παρά τα όσα ειπώθηκαν για αλλαγές οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016. Μάλιστα ακόμη και αν κάποιος δήλωσε για ένα μήνα φιλοξενούμενος χάνει το μέρισμα. Παράλληλα, η αδικία με όσους ανάπηρους ζουν με το επίδομα της πρόνοιας παραμένουν. Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν τα ένσημα που ζητάει το σύστημα, οπότε μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος.

Στο μεταξύ μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις βρίσκονται και οι φορολογούμενοι πολύτεκνοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α.Σ.Π.Ε. (Πολύτεκνοι) επισημαίνει ότι: “Με τον δημοσιευθέντα ν.4501/22-11-2017 αλλά και την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 285835/24-11-2017 Κ.Υ.Α, οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστοί στην αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντιοικογενειακή πολιτική τους, απέκλεισαν της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τους πολυτέκνους!”.

Η Α.Σ.Π.Ε. διευκρινίζει, ειδικότερα, ότι στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4501/2017 και στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, όπου καθορίζονται τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή κατέχουν, μεταξύ άλλων, Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ. κι ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία εντός του 2016 ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα.

Εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες που κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. όχι επειδή διαβιούν πολυτελώς αλλά επειδή τα έχουν ανάγκη για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους, χάνουν το μέρισμα έστω κι να πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Οι πολύτεκνοι τονίζουν ότι: “Το εν λόγω ποσό του μερίσματος θα κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 900 ευρώ και θα δοθεί βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακής καταστάσεως κριτηρίων, όπως ανακοίνωσε. Η απλή διαίρεση των 720 εκ. διά των 3,4 εκ. μας δείχνει ότι αναλογεί στον καθένα από αυτούς τους πολίτες μόλις το ποσό των 212 ευρώ. Τώρα με ποιό τρόπο θα δοθούν σε άλλους 900, 600, 400, 250 ευρώ κλπ. από τα 3,4 εκ. πολιτών, αυτό μόνον οι σοφοί εγκέφαλοι των κυβερνώντων θα μπορούσαν να εξηγήσουν. Συνιστά και παγκόσμια πρωτοτυπία η έννοια του νοικοκυριού και όχι των προστατευομένων τέκνων και μελών της οικογένειας, το οποίο βέβαια είναι και έμμεση παραδοχή της φτωχοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας που επέφεραν οι τελευταίες (συγ)Κυβερνήσεις μας.

Δείγμα της αντιπολυτεκνικής, αντιδημογραφικής και αντιοικογενειακής πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελεί και το γεγονός ότι ενώ ορίζει ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος, αντίθετα στο περιουσιακό κριτήριο θέτει ως όριο τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα! Έτσι και από αυτό το κριτήριο αποκλείει τους πολυτέκνους, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια δεν μπορεί να διαμένει σε σπιρτόκουτα” τονίζεται.

Διορθώσεις σε στρατιωτικούς, προστατευόμενα μέλη και παιδιά που γεννήθηκαν το 2017

Ωστόσο διορθώνεται το πρόβλημα με τους στρατιωτικούς. Οι στρατιωτικοί δεν εμφανίζονταν ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και έτσι το σύστημα τους έβγαζε εκτός. Οι διορθώσεις για το συγκεκριμένο θέμα είναι σε εξέλιξη και έτσι όσοι στρατιωτικοί θέλουν να κάνουν αίτηση θα πρέπει να επισκέπτονται την εφαρμογή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στις διορθώσεις που έγιναν στην εφαρμογή έχει προστεθεί και η επιλογή με τα προστατευόμενα μέλη και δεν χρειάζεται να μπουν πλέον στο σύστημα ώστε να συναινέσουν για να εγκριθεί η αίτηση.

Επίσης έχει προστεθεί η επιλογή για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2017. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, καθώς έτσι το ποσό του μερίσματος ανεβαίνει, ενώ κάποιος μπορεί να είναι δικαιούχος γιατί έχει τα κριτήρια για οικογένεια με ένα παιδί, αλλά δεν τα είχε ως απλό ζευγάρι. Η δήλωση του παιδιού που γεννήθηκε μέσα στο 2017 γίνεται με το ΑΜΚΑ του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ