Όταν ο Μανώλης Γλέζος μου μίλησε για όλη την συναρπαστική ζωή του ‘’από καρδιάς’’ για 1 ολόκληρη ώρα στον Focuswebtv – Ήταν η μέρα των 90ων γενεθλίων του

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών ο Μανώλης Γλέζος.

Εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο (ήταν απαράμιλλη η αγάπη του για τη γεωλογία).

 

 

 

 

Ένιωθε, από την άλλη, μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου. Στην Πάρο, άλλωστε, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος.

 

 

 

 

Με αφορμή τα γενέθλια για τα 90 του χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος μου μίλησε «ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ» στο Focus Web Tv το 2012 κάνοντας αναδρομή σε όλη την ζωή από τα παιδικά του χρόνια στην Απείρανθο της Νάξου, την καθοριστική συνάντηση με τους συμμαθητές του στο γυμνάσιο με τους οποίους δημιούργησε την πρώτη αντι-φασιστική οργάνωση, όταν είδαν τους καθηγητές τους να καίνε μπροστά τους τα βιβλία του Μαρξ και του Λένιν έως το σήμερα.

 

 

Μόλις 19 χρονών πήγε εθελοντής στο Υπουργείο Οικονομικών επειδή δεν είχε δικαίωμα ακόμα λόγω ηλικίας να πάει στον πόλεμο.

Παραδέχτηκε πως δεν φοβήθηκε και τις τρεις φορές που επρόκειτο να εκτελεσθεί η ποινή του θανάτου του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ