Πένες με κιμά γαλοπούλας και υπέροχη μπεσαμέλ από τον Άκη Πετρετζίκη

Νόστιμη και λαχταριστή συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 500 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 50 γρ. νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. πένες

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 500 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 50 γρ. τυρί τριμμένο

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο πελτές.
  • Βάζουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τη ζάχαρη, το κύμινο, τα φύλλα δάφνης, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε τις πένες.
  • Βράζουμε 10-12 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση προσθέτουμε την επόμενη.
  • Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Για τη σύνθεση

  • Σουρώνουμε τις πένες, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τις βάζουμε σε μία πιατέλα.
  • Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, πιπέρι, θυμάρι, τριμμένο τυρί.

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ