«Mod New York: Fashion Take a Trip" : Το Μουσείο πόλης της Νέας Υόρκης κάνει ένα ταξίδι στην ψυχεδελική μόδα του 60 (ΦΩΤΟ- BINTEO)

Η "Fashion Takes a Trip" εξερευνά το πλήρες τόξο της μόδας της δεκαετίας του 1960, ρίχνοντας νέο φως σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την τεράστια και τολμηρή στυλιστική πολυμορφία.

Η ψυχεδελική μόδα που διαπότισε τη δεκαετία του 60 είναι το θέμα της έκθεση «Mod New York: Fashion Take a Trip" στο Μουσείο της πόλης της Νέας Υόρκης

Με περίπου 70 εκθέματα- ενδύματα που προέρχονται κυρίως από τη συλλογή κοστουμιών του Μουσείου, η έκθεση εντοπίζει τη δραματική μεταμόρφωση της ένδυσης μεταξύ 1960 και 1973, όχι μόνο σε μήκος και σιλουέτα, αλλά και σε υλικά και μεθόδους κατασκευής των υφασμάτων.

Από τα "taylor made" κουστούμια μέχρι τα "paper dress" και τις ριζοσπαστικές πασαρέλες, η μόδα της δεκαετίας του 60 ήταν ένα πραγματικό ταξίδι. Για ένα διάστημα ο κόσμος της μόδας είχε γυρίσει την πλάτη σε εκείνη την περίοδο καθώς οι παραδόσεις της αμφισβητήθηκαν, απορρίφθηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν για την ανήσυχη επόμενη γενιά.

 

 

Αρχίζοντας με την πρώτη κυρία της Αμερικής, Τζάκι Κένεντι που έγινε σύμβολο του στυλ και "fashion icon" της δεκαετίας, και φτάνοντας στις ριζοσπαστικές αλλαγές που διήρκεσαν ως το τέλος της δεκαετίας, οι μόδες της δεκαετίας του 1960 ήταν θρυλικές για την ενέργεια τους, την εφευρετικότητα τους και τη διαρκή τους αμφισβήτηση.  Η επίδρασή τους ήταν πολύ μεγάλη. Πολλά από τα καθοριστικά στυλ της εποχής έχουν επηρεάσει πολλές γενιές νέων σχεδιαστών.

 

 

Ωστόσο, το εύρος των τάσεων της δεκαετίας υπερβαίνει κατά πολύ τη μίνι φούστα, το φόρεμα με μαντό ή το μποέμικο πνεύμα.

Η έκθεση καταγράφει τα ριζικά μεταβαλλόμενα στυλ της δεκαετίας του '60 για μια περίοδο 14 ετών από το 1960 έως το 1973 και περιλαμβάνει σχεδιαστές όπως η Mary Quant, η Pauline Trigere, ο Yves Saint Laurent, ο Geoffrey Beene και ο Oscar de la Renta.

Οι τάσεις στη μόδα αντικατοπτρίζουν τις θυελλώδεις και μεγάλες πολιτιστικές αλλαγές που συντελέστηκαν - την άνοδο του φεμινισμού, τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, την προσανατολισμένη στη νεολαία αγορά ... την εισβολή των Βρετανών,τους Beatles και το μοντέλο Twiggy", λέει ο Ντόναλντ Άλμπρεχτ, επιμελητής της έκθεσης μαζί με τη Φίλις Μάγκιτσον.

 "Η έκθεση] αφηγείται δύο ιστορίες, από τη μία την αισθητική ιστορία και από την άλλη ένα είδος κοινωνικής ιστορίας», συνεχίζει.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2018

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ