H Φρίντα Κάλο στα εστιατόρια της Αθήνας Η Φριντολατρία χτυπάει την πρωτεύουσα ! (ΦΩΤΟ)

"Αγάπα κάποιον που να σε κοιτάει σαν να είσαι κάτι μαγικό"- Τρώγοντας με την μοναδιική Φρίντα Κάλο

 

Τη Φρίντα Κάλο είναι δύσκολο να τη διαχωρίσεις από το έργο της. Βλέπεις αυτούς τους οδυνηρούς χρωματιστούς πίνακες, πλημμυρισμένους αγωνία και ασίγαστη ζωντάνια –ο Αντρέ Μπρετόν έχει πει για την τέχνη της ότι είναι «σαν κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα»–, και είναι όλα εκεί: η μεικτή της μεξικανο-ευρωπαϊκή κληρονομιά, οι πολιτικοκοινωνικές της ανησυχίες, ο φυσικός πόνος, ο ερωτισμός, η μποέμικη ζωή της έξω από τις νόρμες. Η ίδια άφησε πίσω της πενήντα πέντε αυτοπροσωπογραφίες. Τα πορτρέτα της όμως έμελλε να πληθύνουν. Πλέον τη συναντάς όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα, και όχι μόνο στο Μεξικό.

Έχει εξελιχτεί¬ (όπως νωρίτερα ο Τσε ή ο Έλβις) σε σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας, που περνάει φάση φριντολατρίας. Εμπνέει καινούργια εικαστικά... selfies, διοχετεύει με αναφορές τους σύγχρονους σχεδιαστές μόδας, κοσμεί τα μεγαλύτερα μουσεία όχι μόνο με τους πίνακές της αλλά και με την γκαρνταρόμπα της (το Victoria & Albert στο Λονδίνο θα δείξει τα ρούχα και τα προσωπικά της αντικείμενα σε παγκόσμια πρώτη εκτός Μεξικού το 2018), δίνει υλικό για βιβλία και θεατρικές παραστάσεις, ακόμη και emoji έχει γίνει. Τελευταία επιβλέπει όλο και πιο συχνά και το δείπνο σου σε μαγαζιά της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και η Άντζελα Σταματιάδου στο athinorama μας ξεναγούν στα μαγαζιά που μπορούμε να φάμε παρέα... με τη μεγάλη ζωγράφο.

Όταν ένα μπαρ-εστιατόριο δανείζεται το όνομά του από την περιοχή¬ του Μεξικού όπου βρισκόταν το μπλε σπίτι της Φρίντα Κάλο, το Κάζα Ασούλ, το οποίο τώρα στεγάζει το μουσείο της, περιμένεις να τη δεις μπροστά σου. Όντως, στο Coyoacan,που μόλις άνοιξε στο Θησείο, στο δωμάτιο με τις φωτεινές ποπ νεκροκεφαλές-αναφορά στην Dia de los Μuertos, ένα αρχετυπικό, θεωρητικό πορτρέτο της κρέμεται ακριβώς πάνω από ένα εικονοστάσι γεμάτο Μαντόνες κι ένα... κρεβάτι.

Η νεο-μεξικάνικη κουζίνα του«Coyοacan» ξεκίνησε δυναμικά- ΦΩΤΟ: Αθηνόραμα

Στο νεο-μεξικάνικο μωσαϊκό της Ηρακλειδών με τα λάτιν μοτίβα, τις σχοινένιες κουρτίνες και τα πολύχρωμα έπιπλα, χωράει όμως και μια δεύτερη Φρίντα. Ζωγραφισμένη από τον tattoo artist/ζωγράφο Άμπε Φερέιρα στον τοίχο, σε ένα μπαλκόνι απέναντι από το μπαρ, ανάμεσα σε δύο καπνισμένες κάννες, μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία του Ταραντίνο. Ωραίο σκηνικό ομολογουμένως για να δοκιμάσεις το πολύ ενδιαφέρον μεξικάνικο μενού που έχει επιμεληθεί ο Σταμάτης Λουμουσιώτης του λονδρέζικου «Peyote» κι εκτελεί ο Παναγιώτης Μουτσόπουλος.

O manager του «Coyοacan» Δημήτρης Μπενάκης με φόντο μια δυναμική απεικόνιση της Μεξικανής ζωγράφου- ΦΩΤΟ: Αθηνόραμα

Θα χαρείς θαλασσινά tacos, μια άλλη Caesar με φύλλα μαρουλιού και ψητές πιπεριές¬ jalapeno, δροσερή και καυτερή μαζί, σεβίτσε με απίθανες μαρινάδες, short ribs που λιώνουν στο στόμα κι ένα mole εκλεπτυσμένο, που κρατάει την πλούσια γλυκομπαχαράτη γεύση της σάλτσας, είναι όμως πιο μοντέρνο σε στιλ. Από τα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας δοκίμασε οπωσδήποτε τη Sagrita Sagrita και κάνε μια βόλτα στην γκαλερί του χώρου που κρύβει μια έκθεση της Κέλυς Σταμούλη, εμπνευσμένη –φυσικά– από τη Φρίντα.

Δύο διαφορετικές όψεις της Φρίντα Κάλο κρύβονται στα δωμάτια του «Coyοacan»- Φωτο: Αθηνόραμα

Στο κηφισιώτικο Dos Hermanos, που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια παρουσίας στην αθηναϊκή γευστική σκηνή, τη Φρίντα Κάλο τη χαζεύεις πίσω από το τζάμι, στο μικρό εντυπωσιακό κήπο του αιθρίου. Την έχει ζωγραφίσει, όπως και ολόκληρο το μαγαζί, ο Μεξικανός ζωγράφος Αρτούρο Χουέρτα, και το πορτρέτο της είναι καδραρισμένο σε μια εντυπωσιακή ξυλόγλυπτη κορνίζα 150 χρόνων με πολύχρωμα, ζωγραφισμένα λουλούδια. Η στιλάτη πολυχρωμία του απλώνεται άλλοτε πιο αφαιρετική και άλλοτε πιο μπαρόκ, καρυκευμένη¬ με κάκτους, μάσκες, αγάλματα, κεντημένα σομπρέρο, τραπέζια εποχής βαμμένα στο σήμερα, έπιπλα αποικιακά και κεραμικά πιάτα σε γήινα χρώματα.

Η ατμοσφαιρική γωνιά της Φρίντα Κάλο στον κήπο του «Dos Hermanos»- Φωτο: Αθηνόραμα

Τις quesadillas μην τις χάσετε, καθώς έρχονται ψητές και τραγανές με τυριά, και αυτή με γέμιση τσορίθο και γουακαμόλε ξεχωρίζει, πικάντικη και ορεκτική. Τα τραγανιστά taquitos με μοσχαρίσιο κιμά και τυριά είναι ωραίος μεζές. Ζόρικες είναι και οι fajitas, σε ωραίες homemade τορτίγιες καλαμποκιού με γευστικότατο, ψιλοκομμένο skirt steak μαριναρισμένο σε τσίλι, που ψήνεται στη σχάρα κι έρχεται μπροστά σου σε καυτό μαντέμι

.Υπόψιν ότι κάθε Παρασκευή και Σάββατο το κέφι ανάβει με ένα συγκρότημα Κουβανών που παίζει λάτιν κι ένα χορευτικό ζευγάρι που παρασύρει τον κόσμο στους ρυθμούς του.

Κοκτέιλ με αύρα Dia de los Muertos στο «Dos Hermanos»- Φώτο Αθηνόραμα

Αν δεν έχεις ξαναπεράσει από μπροστά, θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό αντικρίζοντας τη 14μετρη τοιχογραφία της Φρίντα Κάλο που ο Παύλος Βουδούρης ζωγράφισε να καπνίζει σε γαλάζιο φόντο στον τοίχο της πολυκατοικίας δίπλα στην αυλή του Che στον Πειραιά. Εντυπωσιακός τρόπος για να κάνεις statement, συγκεντρώνοντας την προσοχή των πάντων και αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια λατρεμένη περσόνα. Η Φρίντα, σαν καθηλωτική Μαντόνα, παίζει και στο εσωτερικό, όπου στήνεται ένα λαμπερό και πολύχρωμο λατινοαμερικάνικο μαξιμαλιστικό σύμπαν, κάπου ανάμεσα σε Μεξικό και σκηνικά από ταινίες του Αλμοδόβαρ.

Το πολύχρωμο λατινοαμερικάνικο σύμπαν του «Che» κρύβει κι άλλες όψεις της Φρίντα Κάλο- Φωτο Αθηνόραμα

Η κουζίνα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Φέτση, έχει ως βάση το Μεξικό, αλλά διατρέχει τη Λατινική Αμερική τσιμπολογώντας στοιχεία από διάφορες χώρες και συνθέτοντας ένα πιο προσωπικό fusion. Οι παπαρδέλες με σάλτσα κακάο και μάγουλα χοιρινού Iberico έχει μια ψαγμένη comfort νοστιμάδα που την κάνει να ξεχωρίζει.

H hip Φρίντα του πειραιώτικου «Che»- Φωτο: Αθηνόραμα

Ελαφρώς σκοτεινό κι οξειδωμένο το Feedέλ Urban Gastronomy στην οδό Κτενά, στο κέντρο, έχει μπαρίστικη sui generis αύρα κεντημένη με εντελώς απρόσμενα στοιχεία. Βασίλισσα, φυσικά, η Φρίντα, με το πορτρέτο της ζωγραφισμένο αρτίστικα πάνω στα μπεζ και καφέ τουβλάκια εκπέμπει φοβερή ενέργεια κι έχει μπροστά της έναν πολυέλαιο μέσα σε μια αφαιρετική σιδερένια σφαίρα.

«Feedέλ Urban Gastronomy»- Φώτο: Αθηνόραμα

Με αύρα που μοιάζει να είναι βγαλμένη από σελίδες λατινοαμερικάνικου μυθιστορήματος, το «Feedέλ» μοιάζει σαν αλλιώτικος κόσμος της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων έτσι όπως σε οδηγεί στο εσωτερικό του το μονοπάτι με τις πέτρινες πλάκες μέσα από το λιλιπούτειο αριστουργηματικό κηπάκι.

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος- Φώτο Αθηνόραμα

Ο σεφ του Λεωνίδας Κουτσόπουλος βρίσκεται σε μεγάλα κέφια και το γαστρονομικό μεζεδολόγημα έχει απρόσμενες γεύσεις –όπου να ’ναι, μάλιστα, βγαίνει το καινούργιο μενού, ενώ ετοιμάζεται και η δεύτερή του έδρα στη Γλυφάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ