Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζεται να παραδώσει το θρόνο στον 32χρονο γιο του (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώνεται η πορεία του 32χρονου Μοχάμεντ Σαλμάν προς την εξουσία

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να παραιτηθεί και να ορίσει τον γιο του ως διάδοχό την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα η Daily Mail.

Την πληροφορία αυτή έδωσε στην  βρεταινική εφημερίδα πηγή που βρίσκεται κοντά στη βασιλική οικογένεια.

«Αν δεν συμβεί κάτι δραματικό, ο βασιλιάς Σαλμάν θα ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα τον διορισμό του γιου του ως βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε η πηγή.

Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ θα περιοριστεί σ’ έναν διακοσμητικό ρόλο κρατώντας τον τίτλο του «Θεματοφύλακα των Ιερών Προσκυνημάτων» και θα παραχωρήσει τις εξουσίες της χώρας στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ολοκληρώνει έτσι την πορεία προς την εξουσία που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα με τις συλλήψεις περισσοτέρων από 40 πριγκίπων και υπουργών της κυβέρνησης στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πηγή από το περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας μόλις στεφθεί βασιλιάς ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα στρέψει την προσοχή του στον περιφερειακό αντίπαλο της χώρας του στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και θα ζητήσει τη βοήθεια του ισραηλινού στρατού για να συντρίψει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, την οποία στηρίζει η Τεχεράνη.

Το εναλλακτικό σχέδιο είναι να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ στη Συρία.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου παραιτήθηκε -υπό πίεση όπως πιστεύεται- από σαουδαραβικής τηλεοράσεως αφού τον κάλεσε στο Ριάντ ο πρίγκιπας Μοχάμεντ. Ο Σαάντ αλ Χαρίρι είπε ότι παραιτήθηκε επειδή φοβόταν μήπως τον δολοφονήσουν και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συνεργάζεται με τη Χεζμπολάχ.

Οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν κλιμακώνονται το τελευταίοι διάστημα μετά τις κατηγορίες της σαουδαραβικής κυβέρνησης ότι η Τεχεράνη κρύβεται πίσω από την αποτυχημένη πυραυλική επίθεση των σιϊτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης κατά του αεροδρομίου του Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου.

Το ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ εκκενώθηκε από τους φιλοξενούμενους όταν ξεκίνησαν οι συλλήψεις των 40 πριγκίπων και υπουργών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Jubair, δήλωσε ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο και χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη πολέμου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ