Πολυτεχνείο 2017: Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο εορτασμός υπό τον φόβο επεισοδίων - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Αλλαγές στις συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, κλειστοί κάποιοι δρόμοι και σταθμοί του μετρό

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 44η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. 

Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα υπό τον φόβο επεισοδίων.

Στο κέντρο και στις γύρω περιοχές θα αναπτυχθούν δυνάμεις περίπου 7000 αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες ενώ έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περιοχή γύρω από τη Βουλή προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διεξαγωγή της πορείας θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας.

Η Τροχαία συνιστά  στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. θα κινηθούν σε τρεις βασικούς άξονες: στη διασφάλιση της ομαλότητας κατά την διάρκεια της πορείας, τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την πρόληψη ή την άμεση καταστολή τυχόν επεισοδίων, μετά την πορεία.

Για το τελευταίο σκέλος, μεγάλο βάρος θα πέσει στην Ασφάλεια, η οποία θα είναι συνεχώς στο δρόμο, με αυξημένες δυνάμεις κατά περίπου 15%. Ηδη έχει σχηματίσει κλιμάκια για τον εντοπισμό τυχόν «οπλοστασίων» με βόμβες μολότοφ, τον έλεγχο υπόπτων και την συλλογή πληροφοριών για την πρόληψη επεισοδίων, σύμφωνα με το ΑΠΕ

Τροποποιήσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ -Κλειστοί σταθμοί Μετρό

Προβλήματα θα υπάρξουν και στις συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία και τρόλεϊ). Προσωρινές τροποποιήσεις στη διαδρομή λεωφορείων και τρόλεϊ, καθώς και μεταφορά στάσεων ή αφετηρίας ορισμένων γραμμών από νωρίς το πρωί, σε οδούς περιμετρικά του κτηρίου, αλλά και σε όλο το κέντρο της πόλης. Η εφαρμογή των μέτρων θα είναι σταδιακή, ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει στις 15.00 το μεσημέρι και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κλείσουν στις 17.00 το απόγευμα. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση, ενώ οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, τους παρακείμενους σταθμούς.

Παραμένουν οι καταληψίες στο Πολυτεχνείο

Παραμένουν, μέχρι αυτή την ώρα, στο χώρο του Πολυτεχνείου οι καταληψίες οι οποίοι, όπως σημείωναν, προχώρησαν στην κατάληψη «σε αλληλεγγύη με τους αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας μελών του Επαναστατικού Αγώνα».
Στο πανεπιστημιακό ίδρυμα έχουν ανοίξει μόνο οι πλαϊνές πύλες, επί της Πατησίων, ενώ, όπως ξεκαθαρίζουν οι αντιεξουσιαστές, δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε φοιτητικούς συλλόγους και κόμματα να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων, «επιτρέποντας» μόνο σε απλούς πολίτες την πρόσβαση. 

Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια μαρμάρων και θα χρησιμοποιήσουν το Πολυτεχνείο ως ασφαλές ορμητήριο για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών. 

Παράλληλα, την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου, αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό, ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ