Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Έρευνα: Όσοι πίνουν και καπνίζουν υπερβολικά δείχνουν πιο γερασμένοι

Σύμφωνα με ερευνητές από τη Δανία.

Την υπόθεση ότι όσοι πίνουν και καπνίζουν πολύ φαίνονται πιο γερασμένοι στην όψη επιβεβαιώνουν ερευνητές από τη Δανία, επισημαίνοντας ωστόσο, πως η εικόνα της «πρόωρης γήρανσης»  δεν αφορά στον ίδιο βαθμό εκείνους που υιοθετούν μεν τις παραπάνω συνήθειες, αλλά καταναλώνουν λιγότερα τσιγάρα και ποτά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Τόλστρουπ του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 11.500 ανθρώπους 21 έως 93 ετών, των οποίων η εμφάνιση και η υγεία έγινε αντικείμενο μελέτης για το διάστημα 11,5 χρόνων κατά μέσω όρο.

Ως σημάδια πρόωρης γήρανσης, για τους συμμετέχοντες στην έρευνα, θεωρήθηκαν οι ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών, οι σκούροι κύκλοι γύρω από τα μάτια (το πιο κοινό σημάδι και στα δύο φύλα), οι κιτρινωπές πλάκεςστα βλέφαρα (ξανθελάσματα), η απώλεια των μαλλιών (κυρίως στους άνδρες) κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η μέση κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων ήταν περίπου δυόμισι ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 11 για τους άνδρες. Το 57% των γυναικών και το 67% των ανδρών ήταν καπνιστές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις, μια γυναίκα που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρων τη μέρα επί 15 έως 30 χρόνια, έχει κατά μέσο όρο 41% μεγαλύτερη πιθανότητα να δείχνει μεγαλύτερη από τα χρόνια της, ενώ για τους άνδρες η πιθανότητα αυξάνεται κατά 12% αντίστοιχα.

Ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, από τα στοιχεία προκύπτει ότι, μια γυναίκα που πίνει 28 ποτά την εβδομάδα (τέσσερα τη μέρα κατά μέσο όρο), έχει 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, ενώ ο κίνδυνος είναι κατά 35% μεγαλύτερος για έναν άνδρα που πίνει πάνω από 35 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Όπως φαίνεται από τη μελέτη, η φαλάκρα (απώλεια μαλλιών) είναι το σημάδι εκείνο που εξαρτάται λιγότερο από το ποτό και το τσιγάρο, επειδή επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα γονίδια και τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ανάμεσα σε αυτούς που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ και σε αυτούς που πίνουν λίγο έως μέτρια, δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ