Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

Σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη ανακάλυψαν ένα γαλαξία σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο στο χώρο και στο χρόνο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν, το οποίο έχει ηλικία περίπου 13,7 δισ. ετών.

Αν και εμφανίσθηκε μόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) που αποτέλεσε την αφετηρία του σύμπαντος, ο εν λόγω γαλαξίας G0983808 -πιθανώς ένας από τους πρώτους που υπήρξαν- μπορούσε κιόλας «να γεννά» πολλά άστρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το σύμπαν εκείνη την εποχή ήταν πλήρως ιονισμένο, πολύ ζεστό και πολύ ομοιόμορφο για να σχηματιστεί κάποιο σώμα για τα πρώτα 400 εκατομμύριαχρόνια», λέει ο Min Yun του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις -χάρη στη μέθοδο τουβαρυτικού φακού, για να μετρηθεί η απόσταση σε χρόνο– με το μεγάλο αμερικανο-μεξικανικό τηλεσκόπιο LMT διαμέτρου 50 μέτρων στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου του Μεξικού.

Oι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μεξικανό Χόρχε Ζαβάλα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ