Ρόδος: Ανακαλύφθηκε μοναδικό είδος στον κόσμο νυχτοπεταλούδας

Η νυχτοπεταλούδα» της Ρόδου, η οποία βρίσκεται μόνο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ένα είδος εντόμου μοναδικό παγκοσμίως, τη «νυχτοπεταλούδα» της Ρόδου, η οποία βρίσκεται μόνο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και πουθενά αλλού στον κόσμο, ανακάλυψαν πρόσφατα Ρώσοι επιστήμονες και της έδωσαν το όνομα «Ovaliptila Rhodos»!

Αυτό έκανε γνωστό, χθες, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος κάνοντας λόγο για έναν συνδυασμό περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας με την τουριστική προβολή, όπως αναφέρει το rodiaki.gr

Όπως είπε, λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς τομέα, κ. Γιώργος Πόκιας, τον ενημέρωσε ότι είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη από μία ανακάλυψη ενός είδους εντόμου που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και είναι μοναδικό παγκοσμίως!

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά, λοιπόν, ο Δήμαρχος, εδώ και μερικούς μήνες του ζητήθηκε  η άδεια να γίνει από μία ομάδα επιστημόνων-μελετητών από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έρευνα τη νύχτα στις Πεταλούδες για να καταγράψουν τα στοιχεία εκεί. Υπήρξε, καταρχήν, μία επιφύλαξη από τη Δημοτική Αρχή για να μη διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, ωστόσο τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Προχθές, λοιπόν, έστειλαν στο Δήμο τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, τα οποία μάλιστα ήδη έχουν δημοσιευτεί σε ένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό που εκδίδει το ζωολογικό ινστιτούτο της Ρώσικης Ακαδημίας επιστημών στην Αγία Πετρούπολη και τους ενημέρωσαν ότι ανακάλυψαν ένα μοναδικό είδος γρύλλου, «νυχτοπεταλούδας», η οποία συναντάται μόνο στην κοιλάδα των Πεταλούδων, πουθενά αλλού στον κόσμο!

Μάλιστα, την έχουν βαπτίσει «Ovaliptila Rhodos», είναι νυχτόβιο ζώο και προτιμά το υγρό και σκοτεινό οικοσύστημα της Κοιλάδας, όπως αυτό σχηματίζεται κάτω από τα δένδρα των Πλατάνων και της  Ιτιάς.  Αυτή η ανακοίνωση θα γίνει και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και όπως είπε ο Δήμαρχος, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει, θα το συνδυάσουν με την προβολή της Κοιλάδας.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος θα στείλει τη μελέτη αυτή στην Επιτροπή που εξετάζει την πρόταση που υπέβαλε πάλι στο ΕΣΠΑ, για τις περιοχές NATURA,  με προϋπολογισμό 650 χιλιάδες ευρώ, να δουν τη σπουδαιότητα της Κοιλάδας και ευελπιστεί ότι η έγκριση θα έρθει για όλο το ποσό για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για την περίφραξή της, τη συντήρηση, το κλάδεμα και φύτεμα νέων δένδρων, αλλά και την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής επ’ ωφελεία πάντα του τόπου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ