Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν: 8 νεκροί, 15 τραυματίες - Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ποδηλάτες&πεζούς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

O εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όταν 29χρονος οδηγός φορτηγού έπεσε πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς στο Μανχάταν. 

Μεταξύ των νεκρών, είναι πέντε φίλοι από την Αργεντινή που βρέθηκαν στην Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την 30ηεπέτειο από το τέλος των σπουδών τους, καθώς και μια υπήκοος του Βελγίο.


Ο δράστης της επίθεσης φώναζε «Αλλάχ ου Άκμπαρ» βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, πριν τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών ενώ πάνω του βρέθηκε σημείωμα που απέδιδε την επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σαΐποφ, από το Ουζμπεκιστάν, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι, όπως αναφέρει το ert.gr

 

Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του πέιντμπολ, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Το φορτηγάκι που οδηγούσε ο Σαϊποφ, αφού παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες, συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες που επέβαιναν. Η «δήλωση» που έκανε ο ύποπτος βγαίνοντας, αμέσως μετά, από το όχημά του «συνάδει» με τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Για άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια μίλησε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης,ενώ από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμοείπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια ευρύτερη συνωμοσία ή ένα ευρύτερο σχέδιο επίθεσης.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να εισέλθει στη χώρα μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας πολύ άρρωστο και ανισόρροπο τον δράστη της επίθεσης, ενώ διέταξε να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι οι έλεγχοι στους ξένους που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα.

«Μόλις διέταξα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων» των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκιουτέρες.

«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Αμερικής», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την αλληλεγγύη του προς τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εκφράζω τη συναισθηματική φόρτιση και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τη Νέα Υόρκη και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Μακρόν.

Την αλληλεγγύη της στις ΗΠΑ εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ