Τσίπρας: Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά - Τι έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς

Την πεποίθηση του ότι η γ´ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας.

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, όπως αναφέρει το ert.gr

Αναλυτικά ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους:
– Κύριε πρόεδρε πώς πάμε με την αξιολόγηση ;
– Όλα καλά, είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά
– Ποτέ βλέπετε να κλείνουμε;
– Μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς

Η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής άρχισε στις 3 μ.μ. με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη και θα ακολουθήσει μια ακόμη στις 5:30 το απόγευμα.

Κυβερνητικός παράγοντας που ερωτήθηκε σχετικά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης που εκκρεμεί απο την δεύτερη αξιολόγηση καθώς τα στοιχεία για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων την υποστηρίζουν.

Αν η κυβερνητική πηγή έχει δίκιο, το Euroworking Group (EwG) θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ στις 26 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί επίσης ο κρατικός προϋπολογισμός και η πορεία του. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει τεθεί στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3,5% για το 2018.

Ο στόχος στο πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει τεθεί στο 1,75% για φέτος και 2,2% για το 2018 με τους οικονομολόγους του Ταμείου να εκτιμούν πως θα επιτευχθούν.

Η κυβέρνηση προβλέπει υπέρβαση του στόχου για φέτος που θα της επιτρέψει να μοιράσει το εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα για το 2017 σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Ομως, η πλευρά των δανειστών αφήνει να εννοηθεί ότι εκτιμά πως θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό σε σχέση με τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Πάντως, οι ίδιοι θα επιλέξουν να περιμένουν τα νέα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017 και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σύμφωνα με άτομο που είναι σε θεση να γνωρίζει.

Οι επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, του ΔΝΤ, του ESM και της ΕΚΤ, θα εξετάσουν κι άλλα θέματα τις επόμενες ημέρες.

Ανάμεσα σ’ αυτά, ξεχωρίζουν η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η εκκρεμότητα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και του ρόλου της ΔΕΠΑ.

Αλλα θέματα στην ατζέντα είναι τα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρήσεων με χρέη από 20 μέχρι 50 χιλ. ευρώ στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων με την ίδρυση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στο επίκεντρο. Η αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων και των αναπηρικών παροχών θα τεθούν επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι επικεφαλής των θεσμών έχει προγραμματισθεί να βρίσκονται εδώ μέχρι και την Παρασκευή και να επανέλθουν αργότερα προς το τέλος Νοεμβρίου για τον δεύτερο γύρο και αποφασιστικό γύρο διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ικανοποιήσει 95 προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά έχει αφήσει παράθυρο για τον Ιανουάριο του 2018.

Η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσθέτοντας ότι στόχος είναι σε λίγους μήνες να έχουμε αφήσει οριστικά μνημόνια και επιτροπεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ