Αυτοί είναι οι 10 μύθοι της κουζίνας όπως μας λέει ο Άκης Πετρετζίκης! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μύθοι της κουζίνας. 

O Άκης Πετρεζίκης μέσα από το akispetretzikis.com μας αναφέρει 10 μύθους που υπάρχουν στην κουζίνα αλλά και μας αναλύει τι είναι το σωστό...

Διαβάστε παρακάτω αλλά δείτε και το βίντεο.

Τα ωμά λαχανικά περιέχουν ένζυμα που βοηθάνε στην πέψη.

ΜΥΘΟΣ!

  • Είναι αλήθεια ότι τα λαχανικά έχουν ένζυμα και φυτικές ίνες.
  • Οι φυτικές ίνες είναι αυτές που μας βοηθάνε ουσιαστικά στην πέψη. Επίσης είναι αλήθεια ότι τα ένζυμα καταστρέφονται με τη μαγειρική.
  • Τα ένζυμα είναι απλά πρωτεΐνες που ακόμα και με την πέψη θα καταστραφούν.

Αν η σούπα είναι αλμυρή μπορούμε να βάλουμε μία πατάτα.

ΜΥΘΟΣ!

  • Το μόνο που μπορεί να σώσει μια σούπα που είναι αλμυρή είναι να βάλουμε επιπλέον νερό και επιπλέον υλικά.

Τα φρέσκα θαλασσινά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα.

ΜΥΘΟΣ!

  • Οι περισσότεροι λάτρεις των θαλασσινών νομίζουν ότι τα φρέσκα θαλασσινά είναι πάντοτε καλύτερης ποιότητας από τα κατεψυγμένα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που το καλοκαίρι βρούμε ένα ψάρι κατευθείαν από το καΐκι ή εμπιστευόμαστε τον ψαρά μας.
  • Γενικά τα θαλασσινά που ψαρεύονται και καταψύχονται αμέσως στο αλιευτικό σκάφος ή αμέσως μόλις φτάσουν στο λιμάνι διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και τη γεύση τους πολύ καλύτερα από τα ψάρια που θα αγοράσουμε από το ιχθυοπωλείο.

Ποτέ δεν βάζουμε τις μπανάνες στο ψυγείο.

ΜΥΘΟΣ!

  • Η ψύξη από το ψυγείο θα μαυρίσει τη φλούδα της μπανάνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαλάει το εσωτερικό της. Η μπανάνα θα αργήσει να ωριμάσει στο ψυγείο όπως όλα τα λαχανικά και έτσι θα διατηρηθεί περισσότερο.
  • Αν η φλούδα της μπανάνας μαυρίσει δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει η μπανάνα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις άλλες μορφές μαγειρέματος.

ΜΥΘΟΣ!

  • Λιγότερα θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται με τον φούρνο μικροκυμάτων από ότι με το βράσιμο ή το ψήσιμο γιατί το μαγείρεμα παίρνει λιγότερο χρόνο.

Το αλάτι στο νερό που βράζουμε τα μακαρόνια τα κάνει καλύτερα.

ΜΥΘΟΣ!

  • Το αλάτι αυξάνει τη θερμοκρασία 2-3 βαθμούς οπότε βράζουν πιο γρήγορα τα μακαρόνια. Απλά σίγουρα το αλάτι κάνει και τα μακαρόνια αλμυρά!
  • Αφού το περισσότερο αλάτι φεύγει μαζί με το νερό θα πρέπει να ρίξουμε αρκετό ώστε να καταλάβουμε τη γεύση του αλατιού στα μακαρόνια.

Δεν τρυπάμε με πιρούνι μία μπριζόλα όταν την ψήνουμε.

ΜΥΘΟΣ!

  • Αν την τρυπήσουμε λίγο δεν πειράζει. Η μπριζόλα δεν είναι ένα μπαλόνι γεμάτο με νερό ώστε να φύγουν τα ζουμιά της.
  • Η μπριζόλα είναι μάλλον σαν πολλά μπαλονάκια γεμάτα ζουμί το ένα δίπλα στο άλλο. Αν σπάσουμε μερικά δεν έγινε και τίποτε!
  • Καλύτερα θα ήταν να μην πειράξουμε καθόλου την μπριζόλα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Δεν τρώμε ψάρι μαζί με γάλα, αυγό ή τυρί.

ΜΥΘΟΣ!

  • Ο συνδυασμός δεν είναι τοξικός, απλά είναι δυο πηγές πρωτεϊνών και δεν υπάρχει λόγος να τις παίρνουμε και τις δυο μαζί.
  • Μόνο αν κάποιος έχει πρόβλημα με τη λακτόζη ή έχει αλλεργία στο ψάρι δεν πρέπει να τα τρώει.

Δεν αποθηκεύουμε καφέ στο ψυγείο!

ΜΥΘΟΣ!

  • Φυσικά τον αποθηκεύουμε! Τα έλαια που δίνουν τα αρώματα στον καφέ αντιδρούν με το οξυγόνο και χαλάνε. Η αντίδραση αυτή γίνεται πιο αργή με την ψύξη.
  • Προσέχουμε να κλείνουμε καλά τα τρόφιμα στο ψυγείο για να μην περνάνε μυρωδιές από τα άλλα τρόφιμα.
  • Επίσης αν έχουμε πολύ υγρασία στην κουζίνα μας και βγάλουμε τον καφέ από το ψυγείο τότε συμπυκνώνεται υγρασία στον καφέ, γίνεται νερό και χαλάει.

Αν πίνουμε χυμό είναι το ίδιο με το να τρώμε το φρούτο.

ΜΥΘΟΣ!

  • Το να πιούμε χυμό μήλου ή χυμό σταφυλιού είναι σαν να πίνουμε χρωματιστό ζαχαρόνερο! Ιδίως αν προσέχουμε τη διατροφή μας ή έχουμε παιδιά και θέλουμε να τους δώσουμε κάτι υγιεινό.
  • Όταν τρώμε ένα φρούτο, θα φάμε και τον χυμό του αλλά θα πάρουμε και τις φυτικές του ίνες και άλλα συστατικά που δεν περνάνε στον χυμό. Και ιδίως οι φυτικές ίνες κάνουν δυσκολότερη την απορρόφηση της ζάχαρης και μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ