Έκλεψαν 54 έργα του εικαστικού Γιώργου Μήλιου και το φορτηγό μαζί

Πενήντα τέσσερα έργα του Γιώργου Μήλιου έκαναν φτερά μαζί με το φορτηγό της μεταφορικής εταιρείας που τα πήγαινε στον Πόρο για λογαριασμό της νέας έκθεσης του καλλιτέχνη που θα εγκαινιαζόταν το Σάββατο 28 Ιουλίου στην γκαλερί Citronne του νησιού.

Πενήντα τέσσερα έργα του Γιώργου Μήλιου έκαναν φτερά μαζί με το φορτηγό της μεταφορικής εταιρείας που τα πήγαινε στον Πόρο για λογαριασμό της νέας έκθεσης του καλλιτέχνη που θα εγκαινιαζόταν το Σάββατο 28 Ιουλίου στην γκαλερί Citronne του νησιού.

Ηταν νωρίς το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου όταν ο οδηγός του φορτηγού της μεταφορικής εταιρείας έργων τέχνης του Στυλιανού Μπεργελέ (μιας από τις γνωστότερες στο χώρο) πάρκαρε το φορτηγό έξω από το σπίτι του στο ΄Ιλιον έχοντας παραλάβει πριν από λίγο τα έργα του γνωστού καλλιτέχνη και καθηγητή χαρακτικής της ΑΣΚΤ από τις αποθήκες της εταιρείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των όσων συνομίλησαν μαζί του, ο οδηγός ανέβηκε λίγο στο διαμέρισμα του σπιτιού του για να πάρει κάτι και όταν επέστρεψε στο σημείο που είχε αφήσει το φορτηγό δεν είδε… ούτε φορτηγό ούτε τίποτα. Ληστές είχαν κλέψει το λευκό πολυτελές όχημα και μαζί μ’ αυτό και το πολύτιμο περιεχόμενό του.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές και φυσικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο καλλιτέχνης, ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας και η ιδιοκτήτρια της γκαλερί, που δύο ημέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη! ΄Οπως μας ανέφεραν, τα έργα τα είχε παραλάβει ο οδηγός του φορτηγού το βράδυ της Τετάρτης 25 Ιουλίου από το σπίτι του Γιώργου Μήλιου και επρόκειτο σήμερα να μεταφερθούν στον Πόρο προκειμένου να γίνει το στήσιμο της έκθεσης.

Συγκεκριμένα εκλάπησαν 33 έργα ζωγραφικής διαφόρων διαστάσεων, μεγαλύτερα και μικρότερα, καθώς επίσης και 24 χαρακτικά σε πλεξιγκλάς και σε φύλλα. Επρόκειτο για τη δουλειά που θα παρουσιαζόταν στην γκαλερί του Πόρου αλλά και μέρος της δουλειάς που ο καλλιτέχνης είχε ήδη προετοιμάσει για να παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2013 σε εκθεσιακό χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων του κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

«Κάνω έκκληση σ’ όποιον έκλεψε τα έργα μου να τα γυρίσει πίσω», λέει μέσα από το Βήμα on line ο καλλιτέχνης. «Πρόκειται για δουλειά πολλών χρόνων που είναι κρίμα να χαθεί. Ελπίζω ότι εκείνοι που έκαναν την κλοπή εντυπωσιάστηκαν από το μεγάλο άσπρο φορτηγό χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό του. Ο τρόπος που έγινε το συμβάν με κάνει να πιστεύω ότι σκοπός της ληστείας δεν ήταν τα έργα αλλά το όχημα. Και δεδομένης της κρίσης που υπάρχει στην ελληνική αγορά έργων τέχνης δεν μπορώ να αντιληφθώ πού θα μπορούσαν να διοχετευθούν αυτά τα έργα. Στο εξωτερικό ίσως;»

Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με υποτροφία ως πρώτος επιτυχών (Α. Σ. Κ. Τ., 1956-1962). Το 1961 πήρε υποτροφία από το Ι. Κ. Υ. και το 1965 συνέχισε τις σπουδές του με την υποτροφία «Σκουζέ» για ένα χρόνο στο Παρίσι. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Des Beaux Arts. Εργάστηκε επί 4 χρόνια ως ζωγράφος – συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (1975-1979) και στη Μονή του όρους Σινά (1967). Από το 1970 έως το 1988 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών (Ε. Μ. Π.) στην Έδρα Ζωγραφικής, αρχικά ως Επιμελητής του Ν. Εγγονόπουλου (1970-1973) και στη συνέχεια από το 1985 έως το 1988 ως Λέκτωρ. Το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην Α. Σ. Κ. Τ. Αθηνών, όπου συνέχισε να διδάσκει έως τo 2001-2002.

Ο Γιώργος Μήλιος έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο). Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γ. Μπουζιάνη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, στο Cité Internationale Universitaire του Παρισιού, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση του Γιώργου Μήλιου στην γκαλερί Citronne του Πόρου αναβάλλεται.

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ