6 ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνετε αν αντιμετωπίζετε έντονο στρες

Πολλές φορές το σώμα μας αντιδρά σε αυτό με τρόπους λιγότερο σαφείς.

Όταν βρισκόμαστε κάτω από ψυχολογική πίεση οι παλμοί της καρδιάς μας ανεβαίνουν, η αναπνοή γίνεται κοφτή και τα άκρα μας κινούνται νευρικά.

Αυτά είναι μερικά από τα εμφανή σημάδια του στρες, όμως πολλές φορές το σώμα μας αντιδρά σε αυτό με τρόπους λιγότερο σαφείς, όπως αναφέρει το onmed.gr

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνετε αν αντιμετωπίζετε έντονο στρες.

1. Δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, ένας στους δύο ανθρώπους που βιώνουν στρες αναφέρουν ότι νιώθουν λόγω αυτού κόπωση και μάλιστα το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι πιο έντονο από τις αλλαγές στην όρεξη, τη συσσωρευμένη ένταση στους μυς και τους πονοκεφάλους. Η κόπωση του στρες έχει τρεις διαφορετικές μορφές: Συναισθηματική, όπως αυτή που νιώθουμε μετά από έναν έντονο τσακωμό με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, σωματική, σαν να έχουμε τρέξει μαραθώνιο, ή και πνευματική, όπως αυτή που ακολουθεί ένα πολύωρο μάθημα. Ο σύντομος ύπνος είναι πολλές φορές βοηθητικός, όμως δεν δίνει λύση μακροπρόθεσμα. Η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες είναι ο μόνος τρόπος να επανέλθουν τα επίπεδα ενέργειας στο φυσιολογικό.

2. Έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις

Το στρες προκαλεί έντονες εναλλαγές μεταξύ θυμού, απογοήτευσης, φόβου, λύπης και κάθε είδους συναισθημάτων. Είναι λογικό να αντιδράμε συναισθηματικά σε συμβάντα της καθημερινότητας –όπως η χαρά ή η λύπη που θα νιώσουμε ακούγοντας ένα καλό ή κακό νέο αντίστοιχα– η διαφορά όμως στην περίπτωση του στρες είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και ότι μας εμποδίζουν να σκεφτούμε καθαρά ή να συγκεντρωθούμε.

3. Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε

Δεν αποκλείεται το στρες να προκαλέσει έντονες σωματικές αντιδράσεις όπως ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα αναγνωρίζεται ως ψυχοσωματικό αν αποκλειστούν πιθανές βιολογικές αιτίες που μπορεί να το προκάλεσαν (π.χ. υπόταση, απότομη πτώση σακχάρου).

4. Έχετε πόνους στο σώμα

Οι πιο συχνοί πόνοι που εκδηλώνονται λόγω στρες είναι ο πόνος στη μέση, οι μυϊκοί πόνοι καθώς και οι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς. Οι ψυχοσωματικοί πόνοι εμφανίζονται ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική δραστηριότητα ή μετά από επαρκή ξεκούραση.

5. Σφίγγετε τα δόντια σας

Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών –βρουξισμός, όπως λέγεται στην ιατρική γλώσσα– μπορεί να συμβαίνει ασυναίσθητα ενώ εργάζεστε ή οδηγείτε αλλά μπορεί να συμβαίνει και στον ύπνο, οπότε γίνεται πιο δύσκολα αντιληπτό. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πόνο στο σαγόνι ή το πρόσωπο γενικότερα και σε ευαισθησία των δοντιών. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι βλάβες και να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

6. Τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως

Γνωρίζετε πιθανότατα από την εμπειρία σας ότι το στρες εντείνει την επιθυμία για φαγητό, κυρίως για πρόχειρα γεύματα και γλυκά. Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε την πραγματική πείνα από τη λιγούρα λόγω στρες, αν όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα η ψυχολογική καταπόνηση συνοδεύεται από αξιοσημείωτη κατανάλωση φαγητού και αύξηση του σωματικού βάρους, τότε ο υπαίτιος είναι μάλλον προφανής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ