Τι είναι το φετίχ; Η γόβα, το στρινγκ ή το λούτρινο αρκουδάκι; Οι άντρες ή οι γυναίκες παθιάζονται;

Τι ακριβώς όμως εννοούμε όταν αναφερόμαστε στα φετίχ;

Για τους περισσότερους άνδρες η εικόνα ενός ζευγαριού ψηλοτάκουνων παπουτσιών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να είναι ιδιαίτερα διεγερτική και ερεθιστική. Μπορεί όμως αυτό να θεωρηθεί σεξουαλικό φετίχ; Η απάντηση είναι πως η θέαση και η απόκριση σε μία σχετική ερεθιστική εικόνα ή κατάσταση, όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω, δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και ένα φετίχ με τις γόβες, για παράδειγμα.

Τι ακριβώς όμως εννοούμε όταν αναφερόμαστε στα φετίχ; Ως φετίχ μπορεί να θεωρηθεί η σεξουαλική διέγερση και οργασμική κορύφωση ως απόκριση σε ένα αντικείμενο ή μέρος του σώματος, το οποίο δεν είναι απαραίτητα σεξουαλικό, όπως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ή τα πόδια, όπως αναφέρει το askitis.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φετίχ φαίνεται να αποτελούν περισσότερο ανδρική υπόθεση παρά γυναικεία. Οι άνθρωποι που έχουν σεξουαλικά φετίχ θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη ή τη φαντασίωση του «αντικειμένου του πόθου τους» προκειμένου να διεγερθούν σεξουαλικά, να αποκτήσουν στύση και να φτάσουν σε οργασμό. Ένα άτομο με σεξουαλικό φετίχ μπορεί να αυνανίζεται ενώ αγγίζει, μυρίζει, κοιτάζει, ή «γεύεται» το αντικείμενο αυτό ή το μέρος του σώματος που τον ερεθίζει. Μπορεί επίσης να ζητήσει από τον ερωτικό του σύντροφο να το φορέσει ή να το χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σεξουαλικό φετίχ;

Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να γίνει φετιχιστικό, από τις μπότες και τα γυναικεία εσώρουχα μέχρι και τα παράσιτα ραδιοφώνου ή τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου! Τα πιο συνηθισμένα φετίχ περιλαμβάνουν μέρη του σώματος (μεροφιλία), όπως τα δάκτυλα των ποδιών, τα μαλλιά ή χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σώματος, όπως είναι τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια σε απόκρυφα σημεία, όπως στην κλειτορίδα, ακόμα και η παχυσαρκία. Τα δάκτυλα των ποδιών ωστόσο, φαίνεται να παραμένουν το πιο δημοφιλές σεξουαλικό φετίχ των ανδρών.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα φετιχιστικά αντικείμενα;

Λιγότερο δημοφιλή σε σχέση με τα μέρη του σώματος φαίνεται να είναι τα αντικείμενα φετιχισμού. Από αυτά τα πιο κοινά είναι τα γυναικεία εσώρουχα, οι μπότες, οι κάλτσες και οι γόβες.

Από τα πιο σπάνια φετιχιστικά αντικείμενα είναι οι πιπίλες, τα μπαλόνια, τα αγάλματα, τα ρομπότ, τα δένδρα ακόμα και τα λούτρινα αρκουδάκια!

Υπάρχουν φετίχ με τις αισθήσεις;

Τα φετίχ που περιλαμβάνουν την αφή και την όσφρηση ενός συγκεκριμένου υλικού, όπως το καουτσούκ, το δέρμα ή το πλαστικό είναι αρκετά συνηθισμένα.

Τελικά, θεωρείται φυσιολογικό το να έχει κανείς σεξουαλικά φετίχ;

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς μία φετιχιστική συμπεριφορά από τη φυσιολογική προτίμηση για ένα αντικείμενο κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης, όπως είναι για παράδειγμα το να αρέσει σε έναν άνδρα να φοράει η σύντροφός του συγκεκριμένα εσώρουχα. Ο φετιχισμός όμως, αφορά στο αντικείμενο και όχι στη σύντροφο που το φοράει. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η εξάρτηση από το φετίχ, καθώς το άτομο δεν μπορεί να διεγερθεί και να φτάσει σε οργασμό χωρίς την ύπαρξη αποκλειστικά του φετιχιστικού αντικειμένου.

Ένα σεξουαλικό φετίχ δεν στοιχειοθετεί απαραίτητα την ύπαρξη διαταραχής, παρά μόνο όταν γίνεται έμμονη ιδέα και προκαλεί υποκειμενική ενόχληση, δυσφορία, καθώς και έκπτωση στην κοινωνικότητα και λειτουργικότητα του ατόμου.

Έτσι, όταν κάποιος νιώθει ευχάριστα και συναινεί με χαρά και ο ερωτικός παρτενέρ γα τη χρήση του φετιχιστικού αντικειμένου στο ερωτικό παιχνίδι, τότε δεν θεωρείται διαταραχή. Το να πει λοιπόν, ένα άτομο στη σύντροφό του: «Φόρεσε τις κόκκινες γόβες σου απόψε» και η σύντροφός του να απαντήσει, «Γιατί όχι;» διαφέρει σημαντικά από το να πει κανείς: «Μπορείς να κοιμηθείς στο άλλο δωμάτιο απόψε, απλά άφησέ μου εδώ τις γόβες σου!»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ