Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το ιδανικό κέικ με δημητριακά για πρωινό – βίντεο

Συστατικά

•    320 γρ. γάλα ελαφρύ

•    60 ml ελαιόλαδο (30 ml + 30 ml)

•    150 γρ. ζάχαρη καστανή (130 γρ. + 20 γρ. )

•    200 γρ. δημητριακά με φρούτα (150 γρ. +50 γρ.)

•    220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

•    1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

•    1 κ.γ. ξερό τζίντζερ, τριμμένο

•    1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

•    1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

•    1 αυγό

Για το σερβίρισμα

•    μπανάνα σε ροδέλες

•    μέλι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

•    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

•    Σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα 30 ml ελαιόλαδο, τα 130 γρ. ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

•    Προσθέτουμε στο μπολ 150 γρ. από τα δημητριακά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα ίσα ίσα να τραβήξουν τα δημητριακά μέσα το γάλα. Αφήνουμε στην άκρη. (υγρό μείγμα).

•    Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάριδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι (στερεό μείγμα).

•    Προσθέτουμε το στερεό μείγμα, στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα.

•    Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευροβουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα 25x10 εκ. και φροντίζουμε να πάει παντού.

•    Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα 50 γρ. δημητριακών που έχουμε κρατήσει, τα άλλα 30 ml λάδι και τα υπόλοιπα 20 γρ. ζάχαρη.

•    Πασπαλίζουμε το μείγμα αυτό πάνω στο κέικ και το πατάμε ελαφρά να κολλήσει.

•    Ψήνουμε για 50 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Φροντίζουμε να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται η σχάρα για να περνάει ο αέρας από κάτω, το κέικ έτσι θα φουσκώσει καλύτερα.

•    Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει το κέικ πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά. 

•    Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά

•    Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με φέτες μπανάνας και μέλι.

 

WHO IS WHO

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ