Έρευνα: Πως ο γάμος αλλάζει την προσωπικότητά μας!

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 199 νεόνυμφα ζευγάρια.

Ενώ η επιστήμη της ψυχολογίας δεν έχει καταφέρει να απαντήσει ακόμα στο αίνιγμα, αν ο γάμος κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους ή αν, αντιθέτως, οι πιο θετικοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παντρευτούν, μία νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Tilburg, ήρθε για να αποδείξει ότι ο γάμος μπορεί πράγματι να μεταβάλει ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 199 νεόνυμφα ζευγάρια. Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο, που ο καθένας συγχωρούσε τον σύντροφο του μέσα από ένα σύνολο ερωτήσεων συμφωνίας και διαφωνίας (π.χ., «όταν ο σύντροφός μου κάνει ένα λάθος, εγώ το ξεχνάω και τον συγχωρώ» ή «όταν ο σύντροφός μου κάνει ένα λάθος, τον επιπλήττω»), όπως δημοσιεύει askitis.gr

Στη συνέχεια, διερευνήθηκε η ικανότητα αυτοελέγχου του κάθε συντρόφου μέσα από αντίστοιχες ερωτήσεις κατάφασης και άρνησης (π.χ., «μου είναι εύκολο να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις» ή «μου είναι δύσκολο να παραμένω ήρεμος»).

Η διαχρονική μελέτη διήρκησε συνολικά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, στο πέρασμα του χρόνου, οι σύντροφοι γίνονται πιο δεκτικοί στο να συγχωρήσουν τα λάθη του εταίρου τους και αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα αυτοσυγκράτησης και αυτοελέγχου.

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά (συγχώρεση & αυτοέλεγχος) βελτιώνονται - τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων χρόνων ενός γάμου - όχι μόνο για να βοηθήσουν τη σχέση να ανθίσει, αλλά και προκειμένου να αυξήσουν την προσωπική ευημερία των νεόνυμφων ζευγαριών.

Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες «αρετές» μπορεί να μην εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε συζυγική σχέση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο τρόπος με τον οποίο ο γάμος επηρεάζει την ευτυχία ενός ανθρώπου ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του πριν από το γάμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ